Фаровете на бъдещето скоро са тук

Лазерните светлини на калифорнийската компания SLD Laser са пътят към едно по-светло бъдеще на пътя

Ивайло Александров 06 февруари 2019

Нововъведенията в автомобилния свят се случват много бързо, а едно от най-големите предизвикателства пред инженерите е безопасността на пътя. Добрата видимост през нощта е от особено значение за сигурността на пътниците, а това зависи преди всичко от фаровете на колата.

SLD Laser в сътрудничество с Нобеловия лауреат Шуджи Накамура са се заели да решат този въпрос веднъж за винаги. Тяхната  революционна осветителна система за автомобили е 10 пъти по-ярка и 100 пъти по-осветяваща от LED крушките за фарове, които ползваме днес. Освен това, сензорите на системата  предоставя видимост на шофьорите на дистанция от 1 километър, дори в мъгла. 

Разбира се, създателите са помислили и за безопасността на шофьорите в другото платно. За да не бъдат те заслепени от фаровете, системата дава възможност на шофьора да насочва светлината в определена точка или да регулира интензитета й.

Този продукт на SLD Laser  може да навлезе на пазара по-скоро от очакваното - системата може да бъде въведена в най-новите модели на BMW в Европа още през тази година. В САЩ това вероятно ще отнеме повече време, защото там има регулации за силата на светлината на фаровете.

Към момента системата се използва редовно от състезателите в редица американски офроуд състезания.

ОЩЕ ОТ Автомобили

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Lincoln възраждат срещуположно отварящите се врати

Новият Continental припомня за ретро колите и каретите

Спортната мечта на Porsche

911 Carrera 4S е съюз на традицията с новите технологии