Широк фронт

Широките панталони ще са голям хит това лято

12 април 2018

Широките панталони ще са голям хит това лято

От доста време в модните среди се говори за триумфалното завръщане на широките панталони, но вече назря моментът да погледнем сериозно на тях. Те си пробиват път към теб с развети крачоли, независимо дали това ти харесва или не.

Макар че панталоните с по-свободна кройка, дрехите от рипсено кадифе, анораците, работните гащеризони – все неща, които доскоро никой мъж под 50 години не би облякъл – вече са черешката на фешън тортата, като част от normcore тенденцията, на много широките панталони до преди няколко месеца се гледаше с известно подозрение.

Широк фронт

А именно те някога са били символ на младежки бунт. Апогеят им е през 20-те години на миналия век, когато новото поколение златна младеж, увековечена в романа на Ивлин Уо „Унизени тела“, се опълчва на официално облеченото статукво, като гордо му тика в лицето своите развлечени дрехи. Успеха на т.нар. oxford bags (широк мъжки панталон с висока талия) дължим на британските студенти и на техните връстници, които искат да покажат среден пръст на виновниците за смъртта на милионите младежи, изпратени на фронта по време на Втората световна война. И, разбира се, широките панталони са изключително удобна униформа за социален протест.

И този път флагман на модната мъжка тенденция е херцогът на Уиндзор принц Едуард. Според любопитната нова книга на Филип Ман – The Dandy at Dusk, по онова време принц Едуард бил развил патологична непоносимост към официалното облекло – така изразявал бунта си срещу своите авторитарни и непреклонни родители. Като започнал да следва тенденциите на деня и да носи широки панталони, с басти отпред, принцът изпратил ясен сигнал към съвременниците си. Добре е да се знае, че в онези години такива дребни стилови жестове оказвали сериозно влияние. Години по-късно, през 1924 г., когато херцогът бил обут с велурени мокасини по време на едно свое пътуване до Америка, той бил придърпан встрани от свой асистент и предупреден, че „само хомосексуалистите носят подобни обувки“.

[caption id="attachment_15673" align="aligncenter" width="405"]

Негово кралско височество принцът на Уелс Едуард с широк летен костюм, френска барета и алпийски обувки. Париж, 1931[/caption]

И пак в следвоенните години, през 50-те, широките панталони (и велурените мокасини) отново се върнали на мода. Тази визия е сякаш вдъхновението за днешните дизайнери и за моделите, с които се опитват да ни изкушат. Странно е, че сме склонни да забравим вталените кройки от последното десетилетие заради нещо толкова обемисто. В момента съм с чифт свободни панталони от рипсено кадифе с висока талия в горско зелено от британския дизайнер Oliver Spencer. Когато ги сложих за първи път, се опасявах, че изглеждам сякаш съм се запътил към сбирка на някоя ловна дружинка, но Спенсър ги е направил да изглеждат в крак с времето и ги и отрязал малко по-късо, над обувката. Това е особен плюс, защото другото ми притеснение – не знам дали споменах, че съм склонен към леки пристъпи на суета – беше, че с тях ще изглеждам по-нисък. (Една от причините вталените панталони да останат на мода толкова дълго време е, че имат чудесното свойство да удължават силуета.) Ако обаче не подгъваш крачолите нагоре прекалено много и ги носиш над обувката, както предлага Спенсър, и ако тялото ти – независимо от това колко нисък или висок си – е сравнително пропорционално, не би трябвало да имаш проблем. Ако обаче си късокрак и с по-дълъг торс, тогава новините са лоши. И най-добре да комбинираш широките панталони с тесен тишърт или вталено яке – иначе рискуваш да заприличаш на парченце чипс.

Някои от по-свободните стилове за този сезон пролет/лято са съвсем приемливи дори и за хората със слаби сърца. Френската марка Officine Générale имат модели, които са разкроени и с басти на талията, но се стесняват при глезена, така че нямат нищо общо с панталоните от „Завръщане в Брайдсхед“. Друга френска марка, Ami, също следва тенденцията – с малко повече ентусиазъм този път, с изцяло широки панталони с огромен маншет. Маншетите били поредната „скандална“ мода, която синът на крал Джордж V възприел навремето и която накарала родителите му да почервенеят от яд. За по-смелите измежду вас Dries Von Noten налага силно плисиран чино панталон с пояс в същата разцветка и широки крачоли, които лесно се издуват до размера на двуместна палатка.

[caption id="attachment_15674" align="aligncenter" width="734"]

широките панталони, които са на мода днес, отдават значимото на студентите контета от бурните времена на 20-те години на миналия век[/caption]

Ако не ти се харчат излишни пари, има достатъчно малки брандове за мъжка мода, които предлагат чино панталони в стил 50-те или внасят подобни американски модели на половин цена от тази на дизайнерските. Пробвай и ще усетиш, че широките панталони ти дават едно изключително усещане за свобода. Единственият им недостатък е, че всеки път, когато ги обуеш, в главата ти зазвучава „One Step Beyond“ на Madness.

ОЩЕ ОТ Автомобили

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Обуй се смело в Челси

Ботите, с които ще маршируваш стилно цяла пролет

Плътен щрих

Едрото райе е ярък и категоричен начин да качиш нивото