Златното момче на Холивуд

Представяме ти Хенри Голдинг

17 октомври 2018

Представяме ти Хенри Голдинг

Участва в безцеремонно настанилия се на върха на боксофис класациите в половината свят „Луди богати азиатци“. Играе съпруг на Блейк Лайвли в тръгналия по кината в средата на септември „Лесна услуга“. Какви ги е вършил преди това ли? Бил е телевизионен водещ и фризьор. Представяме ти Хенри Голдинг – вероятно най-големия късметлия в най-новата история на Холивуд. Освен това не се сещаме за друг, на когото сивите костюми да стоят толкова безупречно.

Как се става звезда в Холивуд? Понякога пътят започва от... Лиза в счетоводния отдел. Сроковете притискат режисьора Джон Чу да намери актьор за ролята на Ник Йънг – главния мъжки образ във филма му "Crazy Rich Asians" по бестселъра на Кевин Куан. И въпреки че стига чак дотам да покани всеки желаещ да качи видеоклип с импровизирано представяне на актьорските си умения  в социалните мрежи, Чу не може да открие перфектния Ник – оксфордски възпитаник и магнетичен наследник на една от най-богатите фамилии в Сингапур.

[caption id="attachment_18392" align="aligncenter" width="682"]

Златното момче на Холивуд
Костюм, риза и вратовръзка от Ralph Lauren[/caption]

Тук в играта влиза Лиза от счетоводството. Преди пет години се е запознала с някой  си Хенри Голдинг, чийто звезден миг до момента било воденето на едно-две предавания за туризъм и пътувания по BBC и Discovery Channel. Тя е пленена от безупречния му британски акцент и вродената му харизма. Чу забелязва последната и започва да го следва в Instagram. На Голдинг веднага му светва сигналната лампичка и на шега пита агента си какво вещаят звездите, щом изведнъж започне да те следва известен холивудски режисьор. „Събират екип за „Луди богати азиатци“, отсича с каменна физиономия неговият импресарио. Хенри веднага си купува книгата, но още преди да я е дочел, Чу се свързва с него. „Имам два въпроса към теб – можеш ли да играеш и би ли прочел пред камера няколко диалога от сценария?“ Само след едно прослушване пътят на Голдинг към славата и големите пари е открит.

Въпрос на чист късмет? Може би, но това, че гледаш на живота с широко отворени очи и вярваш, че ако бачкаш наистина здраво, нещата ще ти се получат, също играе роля. „Здравейте, аз съм Хенри и съм най-добрият телевизионен водещ, когото познавате“ - така се представя, когато е на 21 и току-що е напуснал работата си като фризьор в Лондон, за да се прова да пробие в Куала Лумпур. Къде е уловката ли? Дотогава никога не е заставал пред камера. Но добродушното му перчене проработва. „Понякога, за да отвориш заключената врата, ти е нужна само вярната психологическа нагласа. После светлините на прожекторите сами започват да те следват“, смее се вече 31-годишният Голдинг.

[caption id="attachment_18393" align="aligncenter" width="694"]

Сако, риза и панталон от Fendi[/caption]

Макар и да е необичайно абсолютно начинещ актьор да получи толкова голяма роля, още по-странното е тя да има и силно социално значение. „Луди богати азиатци“ е първият американски филм с изцяло азиатски актьорски състав от времето на семейната драма "Joy Luck Club" отпреди 25 години. По една случайност той също е стъпил на роман за азиатската диаспора. Специалистите предричат, че този филм има сериозни шансове да изведе азиатските актьори и тематика на челни позиции в киноиндустрията, докато расистки скандали люлеят Холивуд. „Всеки от екипа идва от различна точка на света – Великобритания, Австралия, Америка, Сингапур, Малайзия. И всички тези хора са изпитали на гърба си колко трудно е да бъдеш азиатец в неазиатска държава или да се чудиш как да се впишеш в обществото. Този филм ще покаже, че е съвсем нормално азиатци да поемат водещи роли“, споделя актьорът.

„При Джими О. Янг (Бърнард Тай в "Joy Luck Club" и Джан Янг в комедийния сериал на HBO „Силициевата долина“) ясно си личи, че никога не е прекарал достатъчно време сред други азиатци в киноиндустрията. Той твърдеше: „Ето затова не сме достатъчно сплотени. Натам трябва да насочим силите си – да се подкрепяме взаимно“. А още не сме стигнали до момента, когато някой от нас е в достатъчно силна позиция да подаде ръка на друг, за да го издърпа в светлината на прожекторите и така да даде добър пример на останалите.“

[caption id="attachment_18394" align="aligncenter" width="687"]

Сако, риза и панталон от Lanvin, вратовръзка от Tom Ford[/caption]

Въпреки че Голдинг има желание да продължи с азиатските сюжети – наскоро игра "Moоnsoon", разказващ историята на млад мъж, който се връща във Виетнам, за да разпръсне там пепелта на родителите си, истинската му голяма цел са ролите в по-масови холивудски продукции. Като пълната с неочаквани обрати крими комедия „Лесна услуга“ на Пол Фийг, където си партнира с Блейк Лайвли и Рупърт Френд. „С Пол се сдушихме толкова много, че вече сме си като роднини“, шегува се Хенри. Каква е мечтата му? „Да играя във всеки филм, в който има пръст Денис Вилньов – например „Дюн“. Искам да участвам и в някой филм за Джеймс Бонд. С удоволствие бих играл и в „Междузвездни войни“. Въобще съм готов да бачкам здраво, без да се оплаквам.“

Фотография Бю Грийли Стил Матю Мардън

ОЩЕ ОТ Автомобили

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кожените якета, които са винаги яки

Даваме ти десет модела, избери поне един

Зимата на яката

Трендът е пуловери с дълги и навити яки