Radiohead съдят Лана дел Рей

Певицата била откраднала хит на британците

08 януари 2018

Певицата била откраднала хит на британците

Голям скандал разтресе музикалния небосклон днес. След като в мрежата се появиха слухове, че британската алтърнатив банда Radiohead ще съди Лана дел Рей за плагиатство, тя самата потвърди слуховете в Twitter.

https://www.youtube.com/watch?v=yzP4kQhlPBY

Става ясно, че музикантите от Radiohead намират сериозно сходство между затварящата последния албум на Лана дел Рей "Lust for Life" песен "Get Free" и хитът на британците от 1992 "Creep". Слушайки парчетата, никак не е трудно да чуеш прекалено явните прилики в мелодията и вокалната линия, макар и с различен текст.

https://www.youtube.com/watch?v=XFkzRNyygfk

Лана дел Рей твърди, че "Get Free" в никакъв случай не е вдъхновена от "Creep", но е предложила 40% от приходите от парчето, но Radiohead държали да бъдат вписани като 100% автори на песента и да получат пълни дивиденти от нея. Сега случаят ще се реши в съда.

https://www.youtube.com/watch?v=7duPNQCp-w4

Да не забравяме обаче, че самите Radiohead бяха съдени за плагиатство за същата тази песен от The Hollies преди повече от 20 години заради приликата й с хита на групата от 1972 "The Air That I Breathe". Тогава Том Йорк и групата му потвърдиха, че двете песни имат обща хармонична прогресия и отстъпиха част от кредитите за авторството на песента, като така част от приходите от нея отиват към The Hollies.

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Концертна програма

5 лайва тази година, които искаш да посетиш

Без Rag'n'Bone Man в София

Британецът отменя всички балкански дати