Време на промени

Архитектът Борислав Игнатов предложи идея за радикална трансформация на Паметника на съветската армия в София

01 юли 2019

В продължение на поне 20 години Паметникът на съветската армия, разположен в Княжеската градина в центъра на София е обект на сериозни полемики и не една и две guerilla-акции на графити артисти. Двете полюсни мнения са, че е едно от важните свидетелства за историята на страната и, че трябва да бъде незабавно
демонтиран, защото отдава почит към армията-окупатор на България. Задавайки си въпроса "Какво да правим с него?" архитектът Борислав Игнатов направи следното предложение и визуализации, които предизвикваха сериозно разбунване на духовете и реакции между "Осанна" и "Разпни го" в социалните мрежи. Esquire предлага
на вниманието ти идеите и тяхната обосновка, директно от източника - арх.Игнатов:

" Предложението ми за трансформация на Паметника на съветската армия в София, направено под надслова "Ако бях кмет...", предизвика огромна вълна от емоции. Време е да продължим темата и надграждането на идеята.
Да припомня основните критики към предложението:
1. Паметникът е история - да не се докосва!
2. Паметникът трябва да се премахне изцяло! На негово място да се възстанови зеленината на Княжеската градина.
3. Държавният герб отблъсква и стресира мнозина понеже политиците са се постарали през годините хората да си намразят държавата. Те се отнасят с подозрение към патриотичните символи, когато не са решени елементарни проблеми. Много мислих по тези отзиви и реших да доразвития концепцията, така че да ги удовлетворя, въпреки че изглеждат взаимноизключващи се. И така по изброените точки:

1. След като толкова много хора смятат, че паметника е много важна част от нашата история, то той се запазва непокътнат. Нещо повече - запазва се и от разрушаващото влияние на природата и градската среда - бури, киселинни дъждове, сняг, температурни амплитуди, изгорели газове, графити, злонамерени действия. Това става като около паметника се изгражда саркофаг за негова защита, подобен на гробницата в Свещари. Така паметника става експонат в собствено пространство. Той е музейно осветен и видим от различни гледни точки. Историята по неговото построяване и обществената му роля през годините е разказана на посетителите чрез тематична експозиция на различни артефакти и свидетелства. 

Време на промени

2. Около саркофага-музей се изгражда терасирана конструкция, върху която се създава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване, което възстановява тъканта на Княжеската градина. Този нов хълм става любимо място за спорт и разходки, тъй като предоставя нови гледни точки и възприятие на Столицата. Мрежа от пътеки и стълби води до наблюдателна площадка на върха, от която се разкрива кръгова панорама към Университета, Народното събрание, Катедралата "Александър Невски", Орлов мост, Националния стадион, Парка и планината Витоша. Подобно на примери като Париж (Мон Мартр), Ница, Сан Себастиан и Белград площадката става притегателно място както за жителите, така и за гостите на града. Новата зеленината пречиства въздуха и подобрява микроклимата.

паметник2

3. Шумната и монументална символика на герба и българската държавност остават за по-нататък в нашето развитие, когато наистина постигнем висок стандарт и съвременна държава, с която да се гордеем. За момента на панорамната площадка може да се сложи скромен надпис, че това което се вижда от нея е България.
Надявам се, че това доразвито предложение няма да има противници, понеже се съобразява с всичко казано до момента. Неговата реализация е напълно възможна и би била полезна за София и България. Тя ще постави природата над всичко и ще успокои духовете като запази историята на съветската пропаганда, без тя да доминира столицата на страната ни. 
Идеята е лично моя инициатива и не обвързвам други лица или организации с нея."

пам4

пам5

 

ОЩЕ ОТ Автомобили

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Роботите ще изземат милиони работни места

Нова прогноза сочи, че 20 милиона работници по свeта ще останат без работа до 2030 г.

Виж най-голямото летище в света

Терминалът Даксин ще обслужва над 100 милиона пътници годишно