Грижа за брадата

15 януари 2018

Няколко съвета за изящна лицева прическа

В отделни декади от последните 200 години брадата на мъжкото лице прекрачва границата от личен избор на стил към модна тенденция на епохата. И докато хипстърските лицеви прически постепенно отшумяват, брадата днес е напълно естествена част от мъжкия външен вид. А ако се чудиш как така някои мъже имат добре подредени, равни и изящни бради, докато твоята прилича на шипков храст след буря, отговорът е в правилната грижа. Ето няколко съвета, които можеш да следваш, ако искаш да постигнеш отлична брада, която да носиш гордо из улиците.

Грижа за брадата

Подстригването Независимо от дължината, която целиш, редовното подрязване на брадата е важно по няколко причини. Първата и най-очевидна е, че тя не расте абсолютно равномерно навсякъде по лицето. И докато за брада, ненадхвърляща 2-3 сантиметра това не си личи особено, при дългите бради е особено видимо, когато няколко косъма изпреварват другите в сантиметрите. Ясно е, че ако държиш брадата ти да е не по-дълга от тази на Клинт Ийстууд във филмите на Серджо Леоне, трябва да я подрязваш поне веднъж на две седмици. Но и при дължината на Дъсти Хил и Били Гибънс от ZZ Top, е важно космите да се оформят поне веднъж на месец-два.

Най-безболезненото е да подстригваш мустака и стърчащите надолу косми от брадата с ножичка пред огледалото или тример (препоръчително с ножове, не с корда, защото тя често скубе неприятно). Важното при самоделната фризура е да го правиш при подсушена брада, защото мокрите косми тежат и висят повече и може да се окаже, че като изсъхнат, си отрязал повече, отколкото ти се е искало. Един съвет - ако ползваш тример, започвай от бакенбардите, през бузите, към брадичката. Първо от едната страна, после от другата. По този начин ще постигнеш максимална равномерност. При мустака първо го среши добре, а след това започни от центъра, към краищата. Ако след края на фризурата забележиш отделни стърчащи косми, ги подстрижи с тримера или ножичката, но недей да ги скубеш.

Ако обаче не вярваш на преценката и стабилността на ръцете си (а и лично ние препоръчваме), е добра идея да идеш на бръснар. Независимо дали ще избереш тренди бръснарниците в центъра, майсторите араби около Женския пазар или фризьорката в кварталния салон, със сигурност тези хора са професионалисти и ще се справят далеч по-добре от теб.

Хигиената Брадата, както и косата е здрава и спретната, когато е чиста. Измиването всеки ден е важно. Можеш да използваш спокойно същите шампоан и балсам, с които миеш косата си. А ако решиш да се поглезиш, в специализираните магазини има и отлични сапуни за брада с катран. Тествано е, работят отлично. След измиването на брадата я подсуши внимателно, с леки потупвания с чиста хавлиена кърпа.

Сресването е следващият важен елемент. За брадата използвай гребен с широки зъбци и действай бавно и внимателно. А мустака сресвай с тесен гребен. Хубаво е да са изработени от антистатичен материал, за да не постигнеш прическа като козина на котарак при гръмотевична буря. Отново ще те насочим към магазините за мъжка козметика - гребените и четките за брада, които ще намериш там, са едновременно стилни и функционални. Не, че не можеш и с обикновено гребенче, но някак е много по-тарикатско да си имаш специален дървен гребен за брадата, нали?

Вакса и масла Много мъже възприемат допълнителното обгрижване на брадата си като излишна глезотия. Това обаче не е така. Брадата е с различна форма, структура и цвят при всеки мъж и зависи изцяло от генетиката. Докато някои мъже могат да отгледат Христоботева гордост още в гимназията, други и след 30 не могат да стигнат по-далече от Джони Деп в "Деветата порта". При гъстата и голяма брада ваксите помагат тя да придобие форма и да се озапти волното стърчене. А маслото се грижи и за хидратирането и жизнеността и на косъма, и на кожата на лицето. През зимата, ако се впуснеш в планински преход, знаеш отлично как брадата за по-малко от час се покрива със скреж. Това може и да е забавно и да е благодатен ефект за селфита, но вреди на косъма, който изпълнява функцията си и предпазва лицето, но се нарушава здравината му. В този случай мазилата обличат брадата в предпазен филм и тя не поема влага и съответно не замръзва.

При рядката брада, която е по-дълга от 2-3 сантиметра, ваксата е отличен начин да я държиш прибрана и да й придадеш обем. Без третиране, редките и дълги бради често се кривят наляво или надясно, а отделни косми поемат произволна посока на растеж. Ако твоят случай е такъв,  е добре да имаш на разположение една кутийка вакса от етерични масла и сутрин, след душ, да размажеш малко количество на пръстите си и да втриеш в брадата и лицето, а след това да срешиш внимателно. Ще останеш приятно изненадан от ефекта.

Това са няколко важни и базови правила за поддържане на хубава и здрава брада, която у дамите да буди възхищение, у мъжете тиха завист, а у теб гордост и спокойствие.

ОЩЕ ОТ Технологии

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Бързо, лесно, ефективно

Три тренировки за моментите, когато времето те притиска

Звездите карат ски

Виж няколко легендарни личности на пистите