Кристална яснота

Лифт с прозрачен под от Сваровски вози туристи над Алпите

Ако искаш да бъдеш гъзар дори на сериозна надморска  височина, отскочи до курорта Цермат в немско-говорящата част на кантона Вале в Швейцария. Курортът е в подножието на връх Матерхорн, а пистите му са едни от най-стръмните в Европа. А сега можеш да погледнеш спиращите дъха високопланински гледки и от нов, суперлуксозен лифт.
Разходката над глетчерите на Матерхорн се извършва с най-високия лифт в Европа, като освен настръхващата панорама, която ти дава през прозороца, можеш да се насладиш (или уплашиш) от разкриващите се снежно-скални гледки под краката ти и прозрачния под, инкрустиран с кристали Сваровски за над 1 милион долара.

Кристална яснота

Лифтът функционира от съвсем скоро - първата му обиколка с пасажери беше извършена през ноември. Капацитетът му е с внушителните 2000 пасажери на час за 4-километрово трасе. Лифтът се издига на 900 метра за 9 минути от станцията на Трокенер Щег до Малък Матерхорн - малкото братче на стръмния гигант, където скиори и бордисти се спускат от 3900 метра надморска височина.

lift

Четири "Кристални кабини" обзаведени с блестящи камъни Сваровски предлагат допълнителен бонус - матиран стъклен под, който става прозрачен, когато кабинката се издигне на 170 метра и под краката ти се ширне спираща дъха гледка на глетчерите в подножието на Матерхорн. Новият лифт е отдавна чакано нововъведение от редовните посетители на Цермат. Старият лифт не просто беше на повече от 40 години, но и при неговият капацитет се е стигало и до час и половина чакане на опашка за курс. Сега капацитетът му е увеличен цели три пъти (тоест, най-много да ти се наложи да чакаш до 30 минути).Освен това във всяка от 25-те нови кабини, туристите се наслаждават на комфортга на кожени седалки с отопление и инкрустирано с камъни Сваровски логото на планината.

lift

Новият лифт струва на дружеството Zermatt Bergbahnen AG 60 милиона евро и то идва не само от луксозния интериор на кабинките. Инженерните нововъведения също са най-модерни и високо технологични. Дори самият факт, че това е най-дългото лифтово трасе - 4 километра между две кули е абсолютен рекорд за Европа, изисква инженерни технологии от най-ново поколение, свързани с теглото на кабинката, дължината и здравината на кабелите, факторите вятър и мъгла, както и работата на такава голяма височина и при такава денивелация. В продължение на две години и половина това е строежът на най-голяма надморска височина на континента. 

Лифтът е и въведение, което ще е полезно за бизнеса със зимните спортове при настъпващите климатични промени. Зимата става все по-непредвидима като температурни амплитуди, а за курорти под 2 хиляди метра надморска височина извънзимните месеци вече са рискови за работа. Цермат обаче работи целогодишно, като само през 2017 за всеки 11 туристи през зимата, през лятото приютява 9. А билетите за лифта на "Crystal Ride" са под 20 лева.

lift

"Очакваме новият лифт да доведе до покачване на броя на гостите в Цермат, особено що се отнася до екскурзионния туризъм", споделя шефът на рекламния отдел на Цермат Бергбанен Матиас Имобердорф. На Малък Матерхорн вече има снежни пързалки за шейни и дюшеци, кино зала, глетчерен замък под повърхността на ледовете и почивна станция с тристранна панорама за удоволствието на гостите, които не практикуват зимни спортове.

Фотографии Педро Родригес

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

И баба може

Януарска мотивация за фитнес

Голямото завръщане на Големия Лебовски

Всъщност, нито е голямо, нито е завръщане