Жозе Моуриньо е осъден за укриване на данъци

Португалецът е поредното голямо футболно име, което попада под ударите на съда в Испания

Ивайло Александров 05 февруари 2019

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо се е признал за виновен в укриване на данъци в Испания. Прокуратурата посочи, че през 2011-2012 г. тогавашният треньор на  Реал (Мадрид) не е декларирал 3,3 млн. евро. Според следствието, португалецът е създал офшорни компании на Британските Вирджински острови. Тези компании са били ангажирани с постъпленията от реклами и авторски права,  но приходите са били укрити от данъчните.

Жозе Моуриньо е осъден за укриване на данъци

Жозе Моуриньо е сключил сделка с държавното обвинение, според което се признава за виновен и получава по-лека присъда. Така наказанието от 1 година в затвора ще бъде заменено от глоба от  160 хил.евро, която ще бъде добавена към друга глоба от 2 млн.евро.

dtt

След тази присъда става очевидно, че испанското първенство е истински рай за играчи и треньори, които искат да укрият данъци от държавата. Рай, защото измъкването, в случай на разкриване на измамата,  е прекалено лесно.

През януари 2019 г. Кристиано Роналдо получи присъда от 23 месеца зад решетките за укриване на данъци в периода 2010-2014 г., но плати глоба от 19 млн.евро. В този случай иронията е, че Роналдо е укривал данъци по същото време и по същия начин, както тогавашния си треньор Моуриньо. Бившата звезда на Реал - Шаби Алонсо също е обвинен в данъчна измама в размер на 2 млн.евро за периода 2010-2012 г, но отказа съдебна сделка с прокуратурата и делото му продължава.

kjlo

В лагера на каталунския гранд Барселона също нямат проблеми с укриването на данъци. През 2017 г. звездата на отбора Лионел Меси беше признат за виновен в укриване на 4 млн.евро за периода между 2007-2009 г.  Съдът тогава издаде присъда от  21 месеца в затвора, но футболистът плати само глоба от 252 хил. евро.

ОЩЕ ОТ Автомобили

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Падението на шампиона

Бившият холандски боксьор Руди Люберс едва оцелява в компанията на бездомни кучета в българско село

2000 души са треньори на един отбор

Футболна апликация направи френският Avant Garde Caennaise най-известния аматьорски отбор