2000 души са треньори на един отбор

Футболна апликация направи френският Avant Garde Caennaise най-известния аматьорски отбор

Ивайло Александров 07 февруари 2019

Аматьорският френски клуб Avant Garde Caennaise  вероятно е най-известният аматьорски отбор към момента. За това има повече от една необичайни причини, а тази история като цяло е за един страхотен начин, по който футболът и новите технологии си взаимодействат.

Треньор на AG Caennaise е 33-годишният Жюлиен льо Пен, който не използва традиционния метод на взимане на решения в съблекалнята. Вместо това, той има над 2000 души за помощник-треньори, всичките от които използват безплатната  апликация United Managers – продукт на старт-ъп компания, която работи с клуба от 2017 г .

Тези потребители се наричат „юманс" и те имат право да гласуват онлайн чрез платформата за тактиката, трансферите и смените, както и да комуникират с играчите и служителите на клуба. Също така, юманс имат достъп до физическите данни на футболистите, за да знаят кой  е във форма и да гледат мачовете, и тренировките на живо по интернет.

Взаимоотношенията между треньора и юманс са в много интересен баланс. Юманс могат да одобряват или отказват смените на треньора. Когато решението  е взето, то е  предавано от помощник на Льо Пен. Самият Льо Пен има право да предложи решение, но юманс могат да не го приемат. Когато трябва да се вземе решение бързо обаче, треньорът има право да го направи, без да се допитва до тях.

2000 души са треньори на един отбор

Юманс най-често с приятели и семействата на хората от клуба, но има и запалянковци на идеята за футболна игра на живо, които са от други държави като Белгия и Англия. Според Льо Пен, нестандартният метод на работа е повече от успешен, защото прави AG Caennaise известен и това помага за трансфери на по-добри играчи и бивши професионалисти.  На всичко отгоре, отборът от Нормандия спечели първото място и от догодина ще се състезава в Първа регионална дивизия.

Другите отбори обаче не приемат новите технологии в AG Caennaise , защото  заснемането на мачовете всъщност нарушава техните авторски права. Въпреки това, Нормандската футбола лига  позволява на клуба да продължи практиката. През декември 2018 г. отборът беше застигнат от друга неприятност. Френската футболна асоциация публикува нови правила, няколко от които са в противоречие с практиката  в AG Caennaise. На първо място стои проблемът с това, че футболната федерация не иска трета страна да помага на някой от клубовете по подобен начин, нито някой друг да заснема мачовете, освен официалните партньори.

hjy

Адвокатите на United Managers не отстъпват и заплашват с дело, защото федерацията няма право  да променя правилата си по средата на сезона. Те посочват, че нямат договор с федерацията , затова ще продължат с клуба за първия мач от пролетния дял от първенството, който започва на 23 февруари.

А ние стискаме палци тази невероятна  футболна приказка, с помощ от интернет, да продължи да се развива.

ОЩЕ ОТ Лукс

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Жозе Моуриньо е осъден за укриване на данъци

Португалецът е поредното голямо футболно име, което попада под ударите на съда в Испания

Маратон през всички континенти

Британката Сузана Гил постави невероятен рекорд на един маратон из земното кълбо