Ако спортът беше чиста агресия

Калчо Фиорентино е италианският предшественик на футбола и в най-общи линии представлява масов бой

Ивайло Александров 11 февруари 2019

Италианците наричат своето футболно първенство Калчото и в това няма нищо странно. Първата форма на футбол на Апенините е известна като Калчо Фиорентино/Калчо Сторико – един вид забавление, което изглежда повече като ММА спаринг, отколкото като познатата ни игра на зеления терен.

Теренът на Калчо Фиорентино не е зелен, защото игралното поле  е посипано с пясък и е повече дълго, отколкото широко. Идеята е топката да се вкара в мрежата на противника, а ако отборът не успее –другият отбор печели половин точка. При всеки отбелязан гол, отборите разменят местата си. Звучи просто, но не е когато във всеки един момент можеш да бъдеш спрян с кроше. И това би било напълно в духа на Калчо Фиорентино.  

Ако спортът беше чиста агресия

Калчо Фиорентино е много агресивен спорт и това поставя под съмнение доколко наистина е спорт. В съвременния вариант на играта всички мъже на терена имат право да се удрят с юмруци и лакти, да се ритат, като и да се душат. В най-общи линии , забраните в Калчо Фиорентино са три - сблъсъците винаги са един на един, а довършването на вече повален съперник, както и ритниците в главата са забранени. Останалото е свободен бой, което прави задачата на реферите особено трудна.

Любопитно е, че голяма част от играта е била съхранена в оригиналния си вид през времето. Екипите на състезателите са същите като през 15 в. Всеки отбор все още се състои от 27 души, а отборите нямат право на смени, заради контузени състезатели. Тази традиция е описана за първи път през 1580 г. от граф Джовани де Барди.

В края на юни всяка година се провежда турнир между отбори по Калчо Фиорентино от всички квартали на Флоренция. Отборите се срещат на площад Санта Кроке, а финалът е на 24 юни. На тази дата е честван денят на свети Джовани, който  е покровител на Флоренция.

ОЩЕ ОТ Лукс

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Маратон през всички континенти

Британката Сузана Гил постави невероятен рекорд на един маратон из земното кълбо

Gocycle GX – компактното електрическо колело

Електрическото бижу е разработка на бивш служител на McLaren и е предназначено изключително за градска среда