Високо напрежение

Катерачът Алекс Хонълд пред Esquire

Според New York Times отличеният с Оскар и BAFTA „Сам на скалата" е „изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната", а според нас това е един от най-вдъхновяващите филмови разкази за триумфа на човешкото тяло и дух. Достатъчен повод, за да зададем няколко бързи въпроса на главното действащо лице в „Сам на скалата" Алекс Хонълд – соло катерач, чиято голяма мечта и цел е да изкачи без въже високата 975 м скала Ел Капитан в националния парк Йосемити в САЩ.

Високо напрежение

Какво беше усещането първия път, когато изкачи Ел Капитан?
Беше наистина велико. С моя партньор в катеренето си бяхме поставили голяма цел за сезона – да изкачим Ел Капитан за един ден. Разбира се, в този случай не беше изкачване без въже и осигуровка, просто правехме всичко възможно да стигнем върха. Говорехме само за това през целия сезон. Беше голямо приключение и голямо предизвикателство. Изкачихме се по най-лесния маршрут за 23 часа.

Казваш, че самостоятелното качване без въже на Ел Капитан е върховното катераческо постижение, към което си се стремил. Какво си мислеше, когато се изправи пред Ел Капитан на сутринта преди изкачването?
Всъщност почти нищо. Целият смисъл на подготовката беше този ден да не мисля за нищо. Бях мислил страшно много преди това. Тази сутрин бях просто на автопилот, изпълнявах предварително начертания план. Обходих цялата източна стена на Ел Капитан и си повтарях: „Това определено е голяма скала". Знаех, че съм готов и че каквото има да се случва, ще се случи сега.

Алекс Хонълд

Имаше ли допълнително напрежение заради снимките на филма?
Всъщност не. Филмът ми даде допълнителна мотивация и ме пришпори да действам. За изкачването на Ел Капитан мечтаех от години, но не бях направил нищо по въпроса, защото колкото повече го мислех, толкова по-страшно и невъзможно ми изглеждаше. (Смее се.) Трябваше ми допълнителен тласък, който да ме задвижи и задейства. Най-много ме беше страх, че така и няма да пробвам. Шест или седем години казвах: „Тази година вече ще кача Ел Капитан самостоятелно", след което отивах в Йосемити и веднага давах на заден ход: „Не, не тази година, дори няма да се опитвам". Когато обаче подписах договор, че ще правим този филм, вече нямаше мърдане. (смее се)

Как се ориентираш, докато се катериш? Гледаш ли често надолу и наясно ли си във всеки момент къде точно се намираш?
Напълно наясно съм. Ключова част от изкачването на такива големи стени е да не губиш чувство за ориентация нито за миг. Дали гледам надолу? Разбира се, че гледам. Всеки алпинист гледа постоянно надолу към краката и ръцете си, докато се изкачва. Това не означава, че мислим постоянно за височината. Просто се катерим.

Алекс Хонълд

Откъде идват увереността ти и непоклатимата вяра в собствените ти способности?
Коренят се в рационализма, в простата оценка на обективната реалност – мога ли да го направя, или не? Ако мога, просто го правя. Ако съм катерил една скала с въже множество пъти, значи съвсем очевидно имам необходимите сила и умения и няма никаква причина да не успея да я изкача и без въже.

Фаталист ли си? Много хора биха казали, че живееш на ръба между живота и смъртта.
О, надявам се да грешат! Но кой знае? Никога не съм бил религиозен или духовен човек. Не вярвам много-много в съдбата. Възприемам живота като сбор от случайности, шанс и щипка реалност. (смее се) Не съм суеверен, но определено мисля за това, че съм смъртен и съм за кратко време на тази земя. Точно защото знам, че времето ми е ограничено, се опитвам да го използвам максимално рационално, за да направя всичко, което искам. Мисля, че желанието да дам най-доброто от себе си в катеренето произтича именно от осъзнаването на това, че всички сме смъртни.

Кое ще е следващото голямо предизвикателство, пред което ще се изправиш?
Нямам идея. Мисля, че ще минат още година-две, преди да се вдъхновя за нещо толкова мащабно, колкото Ел Капитан. Ще поживеем, ще видим.

Алекс Хонълд

Как се научи да овладяваш страха си?
Отчасти помага това, че толкова много време се страхувах. (смее се) Имам голям опит със страха, може би по-голям, отколкото има обикновеният човек. Смятам, че това ми помага да преценя кога наистина съм в опасност и кога не трябва да обръщам внимание на страха.

Тоест, за да бъдем смели мъже като теб, ни трябва основно практика?
Темата за страха и работата на мозъка в тази насока е много интересна и сложна. В сп. Nautilus  имаше една статия за мен, за която бяха помолили екип лекари да изследва мозъка ми. Оказа се, че той по принцип реагира по-слабо на сигналите за опасност. Този факт, съчетан с много години екстремни преживявания, ни е направил – и мен, и мозъка ми – доста безчувствени.

Последен въпрос. Защо се катериш?
Защото е страхотно.

Можеш да гледаш „Сам на скалата” на 26.03 от 19:00 по National Geographic,
както и на 12 март от 18:00 в кино „Люмиер Лидл"
и 25 март от 20:30 в "Дом на киното”
в рамките на Sofia International Film Fest

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Оле вече пише историята

Вчера Манчестър Юнайтед на Оле Гунар Солскяер победи ПСЖ с 3-1 в Париж и влезе в историята

Лошата страна на Конър Макгрегър

Звездата от UFC се забърка в пореден скандал, този път - със свой фен