Идват Дни на предизвикателствата

15-ото издание с повече локации и гости

Ивайло Александров 14 ноември 2019

Един от най-големите и с най-дълги традиции форуми за екстремни спортове, туризъм и планинарство "Дни на предизвикателствата" ще се проведе между 2 и 5 декември, този път на две локации - УАСГ и Френския институт. Ще можеш да се срещнеш и с повече гости от минали години - изследователи спортисти и пътешественици. По време на събитието отново ще видиш, чуеш и съпреживееш приключения от различни точки на света, ще се насладиш на красотата на природата и ще присъстваш на разговори за начините за нейното опазване.

Идват Дни на предизвикателствата
Еврард Венденбаум

Сред специалните гости се открояват имената на Кристоф Думаре – гид и алпинист с впечатляващи изкачвания в Алпите и в други части на света, Еврард Венденбаум – документалист, алпинист и изследовател на дивата природа на Мадагаскар, Гренландия и Индонезия, ултрамаратонецът Дион Леонард и световния рекордьор във височинния парапланеризъм Антоан Жирар.

На сцената  на събитието ще видиш и някои от най-новите филми, подпомогнати от големите марки с традиция при продуцирането на документалистиката в екстремните спортове. Такъв е катерачният Rotpunkt на Patagonia, който ще видим премиерно у нас и подкрепеният от Berghaus Spectre – "To The End of the Earth" за една от най-вълнуващите скорошни експедиции в Антарктида на изключителния алпинист Лео Хоулдинг, както и индивидуални продукции като тази на Антоан Жирар за неговия полет с парапланер над  Каракорум. Владимир Павлов ще разкаже за премиерното си сноуборд спускане от връх Манаслу, а Виктор Варошкин, един от първите лицензирани алпийски водачи у нас, ще сподели какво е да бъдеш член на може би най-елитната организация на гидове в света. И тази година сцената на "Дните" ще бъде трибуна пред голяма публика за Петър Ванев, който окончателно покори "Тройната корона" по пешеходен туризъм в САЩ след като прекоси и последния маршрут по нея – Континенталния преход.

AntoineGirard
Антоан Жирар

Калоян Пейчев – Кофе ще разкаже за рекорда си за най-бързо скоростно преминаване по планинския маршрут Е4. С кратки видео разкази ще се включат и някои успешни катерачки и алпинистки от Балканите като Алекс Тоткова. Думата ще имат и водещи планински водачи, спасители, катерачи и алпинисти, професионалисти във ветроходството и организатори и участници в състезания по планинско колоездене и други.

На 2 декември във Френския институт ще се проведе конференция "Биоразнообразието – предизвикателство?" с централна тема биоразнообразието и заплахите пред него в световен мащаб. Лекционната част  ще продължи два часа (10:00-12:00) , а след нея акцент в събитието ще бъдат филмите на френския фотограф и изследовател Еврард Венденбаум (17:00-19:00). Eдно от най-нашумелите му заглавия е "China Jam" с участието на Шон Вилянуева и Никола Фаврес, a излезлият през миналата година филм "Scoresby" включва впечатляващи кадри от експедиция с каяк в Гренландия. Входът ще е с предварителна регистрация и наличен тридневен билет за "Дните".

LeoHouldingSpectreMovie

Вече отворен за кандидатури е и ежегодният фотоконкурс в рамките на фестивала "Дни на предизвикателствата", който насочва фокуса на обектива както на любители, така и на професионалисти-фотографи, към най-актуалните теми за природата в световен и в локален план. Темата тази година е „Биоразнообразие и дива природа", а повече за него може да се види на https://rebrand.ly/ypel7j. Организатори и през 2019 са магазини "Стената" и Фотопавилион.

В магазини Stenata и в системата на bilet.bg могат да се закупят тридневни билети за фестивала на цена от 30 лв. Билетът включва и филмовата вечер във Френския институт на 2 декември. Важно: Само със закупен тридневен билет може да се извърши регистрация за конференцията на 2 декември във Френския институт. Регистрацията за конференцията предстои да бъде отворена.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Турнир по джаги този уикенд

В игрите ще вземат участие и световни шампиони

Шалче на уважението

Жест на толерантност във футболните мачове