Русия е аут от световния спорт заради допинг

Наказанието на страната е за срок от четири години

Ивайло Александров 10 декември 2019

Световната анти допинг агенция е връчила на представители на руския спорт забрана за участие на всички големи спортни форуми през следващите четири гозини. Световната организация е стигнала до извод, че руската анти допинг агенция (Русада) е манипулирала лабораторните анализи, които са предадени на разследващите органи през януари тази година.

От наказанието следва, че руските флаг и химн няма да бъдат допуснати на Олимпиадата в Токио догодина, нито на зимната Олимпиада в Пекин или на световното първенство по футбол в Катар през 2022. На руски спортисти, които могат да докажат, че не са употребявали забранени препарати, ще бъде позволено да участват на тези състезания, но под неутрално знаме.

Русия е аут от световния спорт заради допинг

Руският министър председател Дмитрий Медведев коментира, че наказанието е част от "хронична анти-руска световна истерия", но не отрича, че страната му има проблеми с допинга. Президентът Владимир Путин казва, че Русия ще обжалва решението в 21-дневния срок, който се отпуска в такива случаи. Руският национален отбор по футбол все пак ще участва на Евро 2020, което ще се проведе в Санкт Петербург.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Шалче на уважението

Жест на толерантност във футболните мачове

Още пет минути!

Пет неща, които можеш да свършиш вместо пет минути сън