Още пет минути!

Пет неща, които можеш да свършиш вместо пет минути сън

Esquire 21 януари 2020

"Само още пет минути!" Молбата към алармата на телефона ти, преди да snooze-неш по екрана. Или към половинката, която те ръчка да ставаш, за да не закъснееш. Тези пет минути сън допълнително може и да ти се струват блажени, но реално с нищо не променят фактора умора, ако си си легнал късно или си прекалил с напитките предната вечер. Затова ти подсказваме за пет неща, които можеш да свършиш ако се напънеш да станеш с алармата (или дори пет минути преди нея). Не, че откриваме топлата вода - ти тези неща много добре ги знаеш, нали?

Физзарядка
Не е необходимо сутрешната гимнастика да е само спомен от първа смяна в предгимназията, преди да влезеш в училище. Опитай се тази сутрин да станеш не в 7:30, а малко по-рано. Наплискай се с вода, застани в средата на стаята и вдишай. А сега направи няколко серии от клякания, навеждания с изпънати ръце и крака, подскоци и махови движения с тялото. Кръвта се раздвжива, а тялото ти се събужда и изведнъж за пет минути си успял да се събудиш по-добре, отколкото за един час постепенно съвземане от съня. Душът след това, ако е хладък е допълнителна доза свежест.

Още пет минути!

Първото хранене
От тичане към офиса смисъл няма. Още повече, когато е за сметка на закуската. Кроасан на път или баничка от пекарната, които да дъвчеш в колата или пред компютъра не е за препоръчване. Закуската е сред важните хранения, защото ти дава енергия за първите часове на деня и запълва освободените от часовете сън депа в тялото ти. Така че стани с пет минути по-рано - точно толкова е нужно да чукнеш две яйца в тигана, докато в тостера се препичат филийки хляб. Сега нарежи един домат и си готов със закуска за шампиони, приготвена за пет минути.

2breakfast

Сутрешни новини
Не е нужно като отидеш на работа и седнеш на компютъра тепърва да прочиташ натрупаните мейли, да видиш последните новини и съобщенията във Facebook. Отметни тези неща вкъщи, докато хапваш закуската, която си приготвил от предния параграф. Така още преди да си излязъл, ще си в час с последните новини и на път към офиса може и да се родят интересни идеи и възможности.

3news

Релакс
Отърси се от стреса преди работа, като станеш по-рано и се разходиш навън, преди да се понесеш към офиса. Особено ако си от хората, чиято работа е свързана с пътувания и си в нов град. Излез и попий новата обстановка и виж непознати улици и сгради. Или просто се разходи до по-следващата спирка на автобуса или метрото.

4walk

Заедно
Ако сутрешният режим с половинката ти се разминава и обикновено човекът до теб излиза няколко минути по-рано, няма нищо по-мило и приятно от това, да станеш малко по-ранко и да си подарите първите утринни мигове. Да споделите закуска (или душ, палавници) и да си поговорите, преди да се впуснете в деня. Погледнете се и си кажете нещо хубаво - сигурни сме, че денят ще е по-хубав и за двама ви.

5talk

 

ОЩЕ ОТ Автомобили

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Русия е аут от световния спорт заради допинг

Наказанието на страната е за срок от четири години

Почина Коби Брайънт

Баскетболната звезда и дъщеря му са сред жертвите в катастрофа с хеликоптер