Няма време за мързел

Пет стъпки за влизане в тренировъчен режим

05 януари 2018

Пет стъпки за влизане в тренировъчен режим

Годината е нова, ти също. Нали така си обеща? Само че на първи януари не ти се мърдаше от вкъщи, а от втори пак си на работа… За да не се изпълни злокобната прокоба всичко да продължи по старото русло, ето пет стъпки как да влезеш в активен режим и в спортната зала и да пребориш мързела на канадска борба.

Няма време за мързел

1. Наспи се Когато сънят не е достатъчно, човек живее под нарастващ стрес. А стресът е сериозен демотиватор. Забрави за вечерите в бара след работа или ги намали до една седмично. Не си пълни главата с незначителни ангажименти. Лягай да спиш! Освен това и една вечер да се лишиш от пълноценен сън, това се отразява в повишаване на нивото на хормона на глада грелин. А оттам се отключва лакомията. Така че съставянето на график на съня никак не е лоша идея - дори в почивните дни.

[caption id="attachment_13776" align="aligncenter" width="1024"]

Sexy and handsome young man holding a clock over his belly[/caption]

2. Направи си тренировъчен график Отдели малко време, когато не си в залата, за да решиш с какво точно ще се занимаваш, когато влезеш в нея. Така няма да се луташ нерешително между уредите, чудейки се от кой да започнеш. Популярният инструктор Джо Холдър систематизира нещата така: "Структурирай си тренировката, за да използваш времето в залата ефективно. Използвай една и съща последователност всеки път - загряваш, тренираш, разтягаш се, успокояваш тялото и си тръгваш." Ето лесен за следване план:

- Загряване: 5-8 минути - Тренировка: 20-25 минути - Разтягане: 5 минути - Разпускане: 15 минути

3. Адаптиране на тялото Не е нужно да тренираш по 45 минути всеки ден, за максимални резултати. Адаптирането (сърдечен ритъм, енергийни нива и използване на телесната енергия) на тялото се постига с две тренировки седмично. Тренировка с висок интензитет и малко скоростни упражнения ще свършат отлична работа (спринтиране около две минути, после почивка от минута и повторение на цикъла между 5 и 8 пъти).

4. Тренирай нагласата и мозъка Не, не говорим само няколкоминутна медитация рано сутрин. Трябва да си наясно какво правиш и защо го правиш, да постигнеш целенасоченост на действията. Изследванията показват, че ако тренираш с правилната нагласа (тоест, не отиваш там, за да отбиеш номера), ще подобриш контрола, стабилността и ефикасността си. Така и тренировъчния режим ще ти удовлетворява, вместо да се превърне в досадна рутина.

5. Яж чисти храни в правилното време Забрави чипса и бургерите! Вместо тях яж повече зеленчуци и пълнозърнести храни. И дръж прозорец за хранене от между 8 и 12 часа дневно, но така че да не се храниш поне два часа преди сън, по-добре четири. Дори само с този хранителен режим, ще усетиш разлика в кондицията и желанието за хранене в рамките на седмица-две.

Е, от нас и Холдър толкова. Следвай тези пет лесни за спазване съвета и постепенно влез в тренировъчния си режим за 2018.

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Доказано: от марихуаната се отслабва!

Освен това е добра за тренировките, бро

Ти наспа ли се?

Сънят е важен, но за всеки е различен