Има ли смисъл от лятно и зимно часово време?

Не, разбира се! На "фермерите" им пука, ама друг път!

06 ноември 2017

На учителката, дето ти обясняваше как идеята за зимно и лятно часово време е да дава на фермерите възможност повече слънчеви часове, й прати много здраве! Земеделците и животновъдите, естествено, грам не се интересуват колко точно е часът; ако Райчо е изгрял, изгряват и те. Смяната на часовото време всъщност би трябвало да бъде свързана с икономия на енергия - но даже това е леко дискусионно.

Подобно на много от странностите, пропити в ежедневието ни, и тази идея се корени във времената на Втората световна война. Теорията гласи, че когато слънцето залязва по-късно, всички ние прекарваме по-малко време вкъщи, залепени за (днес винтидж) грамофоните си. Това може и да е било солидно мислене за 40-те години; днес обаче, както се сещаш, нещата са доста различни.

http://www.esquire.bg/prosti-se-sas-zdravia-san-sled-kato-vratnesh-30/

В скорошния си научен труд професорът по икономика Лора Грант обяснява защо концепцията е напълно сбъркана - от здравословните проблеми, изхождащи от по-малкото време за сън след завъртането на стрелките напролет, до всички автомобилни инциденти, причинени от прибирането от работа по тъмно през зимата.

"Дори инфарктите зачестяват след въвеждането на лятно часово време. Смята се, че в основата е по-малкото сън, съответно има достатъчно мотиви за премахването на промяната", пише Грант.

Единственият плюс на системата е, че броят на дребните престъпления намалява тогава, когато слънцето залязва по-късно - е една от идеите за решение на казуса е часовникт да се мести с един час през март и повече да не се "пипа" - по този начин през цялата година денят ще е по-дълъг. Някои щати вече обсъждат дали да не прибегнат именно до тази "революционна" промяна.

 

http://www.esquire.bg/zashto-si-postoyanno-umoren/

 

Оригиналният материал е в Esquire.com

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА