Ахтунг! Продава се телефонът на фюрера!

Всъщност вече е продаден. За 440 хиляди лева. Честито на печелившия!

27 ноември 2017

О, майн готт! Правилно четеш - от този червен телефон самият Адолф Х. е раздавал заповедите си по време на последните две години на Втората световна. Реликвата, открита в т.нар. 'Фюрербункер', наскоро бе продадена за умопомрачителните 243 хиляди долара на търг в Мериленд, САЩ.

Аукционната къща разказва следната история - точно ден, след като немците се предават през 1945-а, Сър Ралф Рейнър нахлува в бункера и го обхожда заедно с представители на руската армия. Точно там му предлагат да си гепне личния телефон на врага, гравиран с името "ADOLF HITLER" плюс орел и свастика. Когато Рейнър умира, синът му Ранълф - днес на 82 години - получава спомена.

[caption id="attachment_2676" align="alignnone" width="750"]

Ахтунг! Продава се телефонът на фюрера!

Хальо? Я, я! Их бин дер фюрер![/caption]

Телефонът е подарък от Вермахта - и изобщо не е "офисен" апарат, посредством който Хитлер отговаря на любезни почитатели, а напълно функционален преносител на злокобните команди на германския лидер в командния пункт "Вълчата бърлога", по-късно - и в бункера в Берлин. Рохус Миш, член на личната охрана на фюрера, потвърждава автентичността на телефона с думите: "На снимките моментално познах червената вещ, която Хитлер употребяваше постоянно в последните години от войната."

Купувачът на реликвата е предпочел да остане анонимен, разкриват от Alexander Historical Auctions - но едва ли става дума за някакъв бесен фен на неонацизма. Напротив - сувенири от Втората световна се търсят като изстудено уиски топъл хляб по целия свят, а маниаците включват и запалени по историята милионери, и знаменитости като Ози Осбърн. Тук дори не става дума за каски, пушки и униформи - Dreweatts например пуска на търг сребърен поднос, подарен на Хитлер за 50-ия му юбилей от Алберт Шпеер (крайната цена е 28 хиляди лири). Британският магнат Кевин Уийткрофт пък е горд притежател на кабриолета Mercedes G4, с който мустакатият хахо движи по шосетата през 1938-а.

Смяташ, че почти половин милион лева е прекалено голяма цена за червения апарат на Адолф? Много бъркаш - на пазара в момента съществуват телефони с  доста по-висока стойност. Примерно ей тва бижу на Vertu, с което можеш да се сдобиеш за точно 310 хиляди долара.

[caption id="attachment_2674" align="alignnone" width="750"]

Vertu Signature Cobra. Явно е по-ценен от недотам смарт фона на Шикългрубер[/caption]

 

Оригиналната статия е в Esquire.my

ОЩЕ ОТ Общество и политика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Житейските уроци на Скоти Пипън

Легендата на Чикаго Булс разказва какво е научил

Житейските уроци на Пабло Ескобар!

"Технически погледнато, кокаинът е растение, нали?"