Екзекутираха Шоко Асахара

Смъртната му присъда е изпълнена днес

06 юли 2018

Смъртната му присъда е изпълнена днес

Снощи в Япония (по наше време тази сутрин) е извършена масова екзекуция на терористи, свързани със сектата „Аум Шинрикьо“ с предводител Шоко Асахара. Лидерът й също е бил сред обесените в Токио. През март 1995 петима членове на „Върховната истина на Аум“ разпръскват нервнопаралитичния газ зарин в токийското метро, като загиват 13 души, а над 6000 са пострадалите от атаката.

Екзекутираха Шоко Асахара

Шоко Асахара е роден като Чизуо Мацумото в бедно семейство на тъкач на сламени килими. Освен бедността, той е роден с глаукома и е напълно сляп с лявото и има само частична видимост на дясното. Заради недъга и кроткия си характер е тормозен постоянно в училище. Постепенно у него се пробудило всепоглъщащо желание да стане богат. През 70-те години отваря клиника за лечение с акупунктура и билкови препарати, от която забогатява солидно, преди да бъде осъден да прекрати дейност и да заплати 200 хиляди йени (около 900 долара по курса тогава), поради практикуване на нерегулирани лечебни практики. Жени се за младата студентка Томоко, с която имат 12 деца.

[caption id="attachment_16987" align="aligncenter" width="800"]

Шоко Асахара и съпругата му Томоко Мацумото[/caption]

През 80-те отваря школа за йога, където богатството му продължава да набъбва. То се нарича „Асоциацията Аум на Магьосниците от планината“. Постепенно, освен йога, той започва да преподава и нестандартна комбинация от практики като будистка и индуистка медитация, редом с християнско учение, проповеди за Апокалипсиса и окултни вярвания. За по-малко от 2 години култът му се разраства и отваря школи в цяла Япония, а последователите му нарастват до 10 хиляди в Япония и над 30 хиляди в Съветския Съюз. А всеки новопостъпил заплаща и такса и Шоко Асахара изпълнява детската си мечта да стане неприлично богат.

Признат е за виновен не само за атаката в метрото в Япония, а и за организиране на нападение в град в северна Япония, при което умират осем души, а ранените са над 100. Любопитно е, че отнема над два месеца на полицията, за да го залови. Накрая го намират в тайна ниша в стената на щаба на сектата му, където гуруто се укрива с достатъчно хранителни запаси и купчини пари в брой.

[caption id="attachment_16989" align="aligncenter" width="685"]

След атаката в метрото в Токио[/caption]

Шоко Асахара и още 12 негови последователи са обесени снощи, като това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум". Първата смъртна присъда е издадена преди 19 години, но изпълнението им се бави с години. До края на живота си Шоко Асахара отказва да се среща с близки и роднини. Освен това страда от частична деменция. Обесен е на 63 години.

ОЩЕ ОТ Общество и политика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Маратонки за 100 хиляди долара

Виж коя обувка струва такова богатство

Легенда за меча

Що е то историческа фехтовка и как се практикува и преподава у нас*