Лъжичка захар спасява планетата

Погрижи се пчелите около дома ти да се чувстват добре

18 юли 2018

Погрижи се пчелите около дома ти да се чувстват добре

Отдавна се говори за значението на пчелите за живота на планетата. Намаляването на популацията им в последните години е повече от притеснително. Британският естественик Сър Дейвид Атънбъро през целия си, вече 92-годишен живот се бори за животните, природата и околната среда. Той самият неведнъж се е обръщал към максимата, че никой не може да направи всичко, но всеки може да направи нещо.

Лъжичка захар спасява планетата

Именитият зоолог дава един простичък съвет как можеш да направиш нещо малко, но то да има значение за пчелите, а оттам и за хората. Вероятно на всички, които имат къща с двор, им се е случвало да видят на терасата или до прозореца пчела, която пъпли съвсем бавно, сякаш е на прага на смъртта. Само че важните насекоми са много жилави и тя най-вероятно е само уморена и няма достатъчно енергия да се завърне в кошера или рояка си. Ако откриеш уморена пчела в дома си, можеш да й помогнеш с прост разтвор от захар и вода. Затова сър Атънбъро съветва: "Забъркай две супени лъжици захар на кристали с една супена лъжица вода и остави лъжицата с разтвора в двора. Пчелата сама ще намери захарния разтвор и ще събере сили, за да оцелее. Отглеждането на цветя в двора или градината също е голям плюс. И ако повече хора имат предвид тези простички съвети, повече пчели ще имат по-големи шансове за оцеляване. А оттам и всички ние."

Не забравяй, че можеш да научиш много за пчелите от страниците на красивата детска книга "Пчелите", на пазара от издателство "Дакелче". Така можеш едновременно да направиш подарък и да занимаваш детето си, но и ти самият да обогатиш познанията си за тези толкова ценни дребни животинки.

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

На полуфинал с Esquire Gentelmen’s Football Club

Истинският джентълмен знае как да гледа футбол в компания.

Звезден градус

Знаменитостите и техните високоалкохолни напитки