Морска почивка или филм на ужасите

Няколко кадъра, които ще те накарат да преосмислиш плуването в морето

17 август 2018

Няколко кадъра, които ще те накарат да преосмислиш плуването в морето

Лятото гори с пълна пара и ако вече не си бил по близки и далечни морски брегове, склонни сме да вярваме, че вече мислено зареждаш шнорхили, плувки и слънцезащитни лосиони. Само че замислял ли си се какви ужасии крият морските дълбини? И хайде, докато Черно Море е опасно основно заради завихряния и подводни течения, то по-далечните (и големи) басейни (океаните) крият кошмарни тайни. Гигантски подводни животни, зъбати акули, огромни медузи, подводни пропасти, сякаш свързващи морето с космически черни дупки - едно морско пътуване може да ти покаже колко миниатюрен и незначителен си на фона на безбрежните талази и черни дълбини.

Морска почивка или филм на ужасите

Разгледай някои съвсем автентични кадри в следващите страници и помисли дали не е добре да смениш плавниците с туристически обувки и бутилките кислород с туристическа раница. Неслучайно има научен термин за паническия страх от пътуването по вода и от морските дълбини - таласофобия.

Отпуснал си се в каяка, наслаждаваш се на гледката и тъкмо преди да започнеш да гребеш към екзотичния остров, който е твой дом в следващите 10 дни, се обръщаш назад и виждаш това.

Не, нямаме представа какво животно е уловил този човек. И не искаме и да знаем.

От тази снимка можеш да разбереш точно колко голям е големият син кит, като използваш лодката за сравнение.

Как след тази снимка да отидеш спокойно на сърф?

Не може да е истина, нали? Само че е! Гигантската цианея е най-голямата медуза в света, а най-дългите измерени пипала са над 30 метра. Добрата новина е, че не е опасна за човека. И какво от това?

Ако ние сме на борда на тази лодка и някой ни изпрати снимката в същия този момент, веднага се обаждаме на хеликоптер да ни извади оттам.

Все пак "Челюсти" е само фикция. Нали?

Докъде ли стига тази дупка? Нямаме никакво желание да научим.

Това малкото нещо в далечината е човек. Не, не бялото - то е само пяната от гмуркането му. В долния й край черното петънце. Точно толкова нищожни сме в морето.

Да, под водата също има змии. И там са много по-бързи от теб.

И за десерт - салата от водорасли, които са като пипала, чакащи да завлекат плажуващите право в ада.

ОЩЕ ОТ Общество и политика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Улични крале

Запознай се с готвачите, които въртят кухни на колела

Новите правила на Instagram за мъже

Да документираш лятото си в Instagram, без да станеш за смях, не е лесна работа, но ние вярваме в теб. Ето какви са правилата към които трябва да се придържаш