Н като нож

Занаятът на изработване на ножове

Човечеството познава острието още от палеолита, а ножът е от малкото инструменти, които не са променили функцията си през вековете, единствено я допълват, а инструментът се развива и усъвършенства, оставайки в основата си най-важното – острие, което реже, убива, храни и създава. Esquire се срещна с няколко души, за които ножарското изкуство е хоби, призвание или професия.

„Балансът между острието и дръжката е първото, което гледам, за да разбера дали един нож е добър”, споделя ми една пролетна привечер Томас Гоарду, докато приготвяме месо и зеленчуци за барбекюто му на широката тераса в мезонет над парка, отпивайки отлична белгийска бира. Том е електроинженер по професия, който работи по солидни международни проекти и техните бази къде ли не. Обиколил е света, живял е в Европа, Южна Америка и на острови в Тихия океан. Днес се е установил в София и държи бар в центъра – зад ЦУМ, на улица „Бачо Киро”. „Другото задължително условие – продължава Том – е качеството на материала, от който е направен, и да върши основната си функция." Дали защото е французин, или просто си е такъв, но той има много специално отношение към инструментите, с които работи. И е отличен готвач.

Н като нож

Човек започва да ползва острие през каменната ера – още преди да започне да създава сам огън. Обработката на месото и кожата на убитите животни, а по-късно и в бита изискват работа с режещ предмет. Първите ножове са били от камък, кост и кремък. По-късно, в бронзовата и желязната ера, започват да се създават остриета от метал, а приложението на ножа е все по-голямо – при лов, в бита, в земеделието, при водене на войни, в духовни ритуали и обреди. Сред находки от праисторията има най-различни запазени ножове. Изображения на ножове са открити и в пещерните рисунки, и в египетските пирамиди, и в горите на Азия, и сред древните храмове на южноамериканските индианци.

Днес ножовете са много видове в зависимост от приложението си – готварски, ловджийски, военни, ножове за хвърляне, ножове за обработка на кожа, дърво, сгъваеми джобни ножове или големи ножове като мачете, ножове за писма или церемониални ножове. Острието се изработва от различни видове фино обработена стомана специално за целта, от титан или керамика.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

За животните и хората

Постери от 30-те години апелират за ненасилие над животните

Октопод почти свали лицето на жена

Видеоклипът не е за хора със страх от мекотели