Инженер се надруса от радиопулт

Уредът от края на 60-те е бил покрит с фин слой LSD

30 септември 2019

Много професии крият риска от трудова злополука. Но Елиът Къртис едва ли си е представял, че при него тя ще се изрази в 9-часов психеделичен трип, следствие на неволно поет LSD. Ефирният мениджър на KPIX Channel 5 се опитвал да почисти стар пулт, който намерил в запустял склад в Калифорнийския държавен университет Ийст Бей. В един момент започнал да се чувства странно.

Инженер се надруса от радиопулт

Съществуват слухове, че немалко от радиоводещите през 60-те потапяли пръстите си в течно LSD и работели с устройствата си така, уж за по-дълбоко вдъхновение. И все пак това са само слухове... които Къртис без да иска доказва. Когато откачил един от модулите, за да изстърже от него "коричка прах с кристална структура", субстанцията взела да се топи в ръката му, а той започнал да губи усещането си за перспектива. Оказва се, че влажното и тъмно помещение е създало отлични условия, за да се съхрани наркотикът за половин век. Той бил друсан цели 9 часа. 

Дон Букла и неговия пулт
Дон Букла и неговият пулт

Моделът, който Елиът Къртис намерил, бил Buchla Model 100, бил разработен от Дон Букла - радиоводещ и инженер, част от широкия кръг артисти, музиканти и общественици, свързани с контракултурата и хипи движението през 60-те години на ХХ век. Букла е бил близък приятел с озвучителя на Grateful Dead Оузли Стенли - човек известен с това, че е пирготвял най-чиста форма на LSD за музикантите и близкия им кръг сподвижници.

След 9-часовия трип, Къртис си отпочинал и се върнал на работа, като успял да довърши ремонта на машината, този път носейки ръкавици. "Доста забавна история се получи", коментира той. "Достойна глава от историята на контракултурата."

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Най-добрите приятели

Dog Fest 2019 събира кучета и техните хора

Порно магистрала

Филм за възрастни тече на билборд 15 минути