Белгийската спортистка Марика Вервурт прие смъртта

Многократната медалистка в параолимпийски дисциплини се обърна към евтаназията

Ивайло Александров 24 октомври 2019

През 2008 Марика Вервурт взима едно от най-сериозните решения в живота си - правото да го прекрати, когато е готова. В родната й Белгия евтаназията е законна и тя подписва документите, които й позволяват да се обърне към асистираната смърт, когато е готова. Желанието й е удостоверено от подписите на три независими един от друг доктора.
Странно донякъде, в следващите години знанието, че притежава тези документи, й дава нов стимул за живот и тя продължава да се състезава.

Белгийската спортистка Марика Вервурт прие смъртта

Родената през 1979 атлетка е диагностицирана с ужасното дегенеративно заболяване на гръбначния стълб едва на 14. Лекарите й казват, че лечение няма, но я съветват да се обърне към спорта, за да намали ефектите на болестта. А тя идва с непоносими болки, толкова силни, че Марика споделя, че има случаи, в които й се събират 10 минути сън на денонощие. Тя е в инвалидна количка, с прогресивно намаляващо зрение, а към болестта й идват и епилептични припадъци. При един такъв тя изпуска върху себе си тенджера с вряща паста, което я праща в болница за 4 месеца. След това обаче отново е на пистите. Помощник в живота й е лабрадорката Зен, която, както твърди Марика, усеща всеки неин пристъп около час по-рано и я потупва по колената с лапа, за да може тя да се обади на медицинската сестра, която се грижи за нея.

Марика Вервурт има златен и сребърен медал в две дисциплини на параолимпийските игри в Лондон през 2012. На световното за параатлети в Доха през 2015 си тръгва с три златни медала (за 100, 200 и 400 метра). На параолимпийския Гран при в Нотвил, Швейцария взима златен медал през 2015 и два златни през 2016. На параолимпиадата в Рио де Жанейро, въпреки тежки травми при инцидент на пистата, успява да вземе сребърен и бронзов медал.

Марике Вервурт

Марика е автор на две книги: "Спорт за живот" и "Другата страна на монетата". Тя е и защитник на правото на евтаназия, като твърди, че подписала документите, се почувствала свободна и това й вдъхнало воля за живот. Според нея правото на евтаназия би намалило случаите на самоубийства.

Този вторник, 22 октомври, Марика Вервурт вечеря заедно със семейството си и най-близките си приятели, позволява си и чаша шампанско, след което приема смъртоносната инжекция. И казва, че иска всички да я запомнят като усмихнат, силен и борбен човек.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Безопасност за балконската котка

Няколко идеи как да предпазим любимеца си от полет

Вегетарианка стана касапин след телешки бургер

Запознай се с австралийката Тами Джонас, която държи месарски магазин и ферма