В "Спящата красавица" имало секс

Оригиналната приказка е доста по-мрачна от познатата ни

Ивайло Александров 13 ноември 2019

Да, и приказките не са като едно време и минават през политкоректна цензура. Е, под едно време в случая разбираме XVII век. И писателят, поет и войник Джамбатиста Базиле, който пише редица приказки и събира някои от фолклорните истории и обичаи на времето си в няколко книги. Сред произведенията му са най-ранните записани версии на приказките "Пепеляшка", "Рапунцел" и "Спящата красавица". И те са много, много по-различни от захаросаните прочити на Шарл Перо и особено Уолт Дисни.

В "Спящата красавица" имало секс
Джамбатиста Базиле

Да вземем за пример "Спящата красавица". Приказката на Джамбатиста Базиле се казва "Слънце, Луна и Талиа", където Талиа е въпросната красавица, дъщеря на властен монарх, на която е предсказано, че ще падне жертва на, забележете, треска от ленено растение, не на вретено. Логично, кралят забранява в замъка му да се внася лен. Принцесата расте щастливо, докато един ден, вече като юноша вижда жена да тъче ленено влакно. Отива при нея, за да се опита и тя и, естествено, една треска излита и се забива под нокътя и тя пада като мъртва. Баща й е покрусен и тъй като не иска да приеме, че е умряла, занася тялото й в едно от провинциалните си имения.

Именно там я открива след време млад крал, който е излязъл на лов и следва сокола си. Попада случайно на Талиа и след като неуспешно се опитва да я събуди, "усетил, че кръвта му кипва от красотата й. Взел я в ръце, отнесъл я на леглото и почерпил първите плодове на любовта й". Или иначе казано - изнасилил я е, отнемайки девствеността й. Освен това, задоволил нагона си, кралят си тръгва, а Талиа продължава да спи. И след 9 месеца, все още спяща, ражда момче и момиче близнаци. Докато инстинктивно търси гърдите на майка си, за да суче, момичето засмуква пръста й, като треската излиза от него и Талиа се събужда. Виждайки децата си, вместо да припадне от шок, тя ги кръщава Слънце и Луна и заживява с тях в дома си.

Talia

Един ден кралят-насилник, вероятно решил да се възползва пак от спящата красавица, се връща в дома й, за да открие за негова изненада, че тя е будна, а той е станал баща на близнаци. И тъй като всъщност се оказва и женен, не може да направи нищо, а се връща в кралството си, където обаче насън бълнува и съпругата му чува имената Слънце, Луна и Талиа. Разбира каква е работата и се разпорежда да доведат Талиа, Слънце и Луна в замъка. След това нарежда на готвача да сготви близнаците, за да ги сервира на мъжа си. Той обаче се смилява над тях и сготвя агънце. След това изправя Талиа пред съд и нарежда неволната любовница на съпруга й да бъде изгорена на клада. Тя обаче я моли да влезе в огъня гола и тъй като дрехите й са обшити със злато и скъпоценни камъни, кралицата (ранната версия на Злодеида на Дисни) се съгласява. Сваляйки всяка дреха, Талиа надава писък, които кралят чува, пристига и за негов ужас жена му му съобщава, че е изял децата си. Той нарежда тя и готвачът да бъдат хвърлени в огъня, а готвачът извежда скритите деца и спасява живота си, дори получава орден. Кралят изгаря жена си, жени се за Талиа, приема децата и заживяват щастливо.

А знаеш ли каква е поуката от приказката, според Джамбатиста? "Хубави неща могат да се случат на добрите хора, дори когато спят." Ще те оставим да помислиш върху това.

ОЩЕ ОТ Общество и политика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Хулиган на работа

Хлапето, което надраска училищна стена и го наеха за декоратор

Българска банка с европейски приз за обслужване

Пощенска банка получи международна награда за отлично клиентско преживяване в банкирането на The Retail Banking: Europe 2019 Awards