80 години Том и Джери

Вечната игра на котка и мишка

Ивайло Александров 10 февруари 2020

Една анимационна котка, на която й е писнало от досадния мишок, който живее в дома й, решава да залови гризача с капан със сирене. Мишката обаче е достатъчно хитра, за да вземе сиренцето без да пострада и да се измъкне с пълен стомах. Историята, разбира се, завършва както винаги - котаракът вие от болка или разочарование, а мишокът е щастлив, сит и спокоен.

80 години Том и Джери
Класическото лого

Сюжетът може и да ти е познат, но историята зад него не е известна на всеки. От награди на Академията до тайни продукции от нашата страна на Желязната завеса по време на Студената война - Том и Джери, които днес навършват 80 години, се превърнаха в една от най-известните телевизионни двойки в света.

Том и Джери

Том и Джери се раждат от необходимост. Анимационният отдел на Metro Goldwyn Mayer се опитва да повтори успеха на другите студия и техните герои като Порки Пиг и Мики Маус. Задачата е поверена на младите аниматори Уилям Хана и Джозеф Барбара - и двамата под 30-годишни по онова време. Барбара споделя, че винаги е харесвал идеята за вечната гонитба между котка и мишка и двамата решават да я пренесат в анимация.

Първият епизод е "Puss gets the Boot", който излиза през 1940. Краткото филмче веднага става хит и носи на студиото номинация за Оскар. Единствената особеност е, че имената на двамата аниматори ги няма в кредитите. Шефовете им казали да не слагат всичките си козове наведнъж. Нещата обаче се променят, когато пристигнало писмо от представителка на голям индустриален играч от Тексас, в което тя пита кога ще може да види още от тези "чудесни анимации за котка и мишка". И Джеспър и Джинкс, както са познати първоначално, стават Том и Джери.

Джозеф Барбара споделя, че не са обсъждали предварително Том и Джери да нямат реплики. Но и двамата създатели са израснали с нямото кино и филмите на Чарли Чаплин, затова и знаят, че аимационните им герои могат да бъдат смешни и без диалози. Анимациите са допълнени брилянтно от музиката на Скот Брадли, а писъците на Том са озвучени от самия Уилям Хана. В следващите 20 години Хана и Барбара ръководят създаването на над 100 филмчета. Всяко от тях коства две седмици труд и до 50 хиляди долара, така че годишната продукция няма как да е твърде мащабна. Това са и класическите епизоди на "Том и Джери", сочени за най-добрите филми от поредицата, с богатите си, рисувани на ръка анимации и детайлен фон, които им носят седем награди Оскар и кратки появи в големи холивудски филми.

TomandJerry_Kelly

Джери Бек е специалист по история на анимацията като жанр. Той споделя следното: "Обзалагам се, че дори сега да гледаш филмчетата, ще си впечатлен, когато научиш кога са създадени. Анимацията е евъргрийн, тя не излиза от мода. Рисунката е рисунка - гледаш я така, както гледаш картина. Независимо дали от XVIII, XIX или ХХ век, добрата илюстрация или картина ти говори и днес."

Когато продуцентът Фред Куимби се пенсионира в средата на 50-те години, Хана и Барбара оглавяват анимационния отдел на MGM. Притиснати обаче от нарастващата лавинообразно популярност на телевизията, шефовете на студиото си дават сметка, че могат да изкарат почти същите пари, ако само пуснат старите епизоди по телевизията, вместо да създават нови, което няма да им коства почти никакви разходи. Отделът е закрит през 1957 и Хана и Барбара създават собствена продуцентска компания. Скоро обаче Metro Goldwyn Mayer решава да възроди "Том и Джери" без оригиналните му създатели. През 1961 те наемат студио в Прага, за да спестят от разходите. Роденият в Чикаго аниматор Джин Дайч оглавява римейка, но бюджетът му е твърде орязан, а екипът му не познава анимациите, тъй като те не са разпространявани отвъд Желязната завеса. Студиото му прави тайно епизоди и на други анимации, включително "Попай моряка". Чешките имена са американизирани в кредитите, за да не пораждат у зрителя асоциации с комунизма. Джин знае, че като първи аниматор, който продължава сериите след техните автори, работата му ще бъде разнищвана от феновете. Неговите 13 епизода винаги са сочени като най-лошите. Той е напълно честен по темата в интервютата, които дава и споделя, че дори е получил смъртна заплаха заради работата си.

​ "Том и Джери" на Джин Дайч ​
"Том и Джери" на Джин Дайч

След Джин Дайч щафетата "Том и Джери" поема Чък Джоунс, познат преди това от работата си по "Looney Tunes" на Warner Brothers. Под неговата четка веждите на Том стават дебели, а лицето му по-злобно.
Докато в Metro Goldwyn Mayer сякаш се сърдят на телевизията и за тях е едва ли не мръсна дума, Хана и Барбара се опитват да привлекат колкото се може повече от стария си екип в новата си агенция и работят здраво по концепцията за по-дълги епизоди на анимационните си сериали с по-къс бюджет. Техните филми доминират телевизионните канали с десетилетия. Първоначалният им успех идва с Хъкълбери Хрътката и Йоги Мечокът, следват хитове като "Семейство Флинтстоун", "Top Cat" и "Скуби Ду". През 70-те двамата отново започват да правят "Том и Джери". По онова време доста от старите епизоди са смятани за "твърде насилствени" според навлизащите тогава нови стандарти в киното и телевизията. Създават се и серии, в които Том и Джери са приятели, но те нямат успеха на оригиналните. Разбира се, и "Том и Джери" не бяга от прицела на новите правила и политическата коректност. Критиците ги осъждат за стереотипите в тях - чернокожата прислужница с южняшки акцент например, е сочена за расистка карикатура. В епизодите се появяват и комични предаставяния на азиатски или индиански черти.

Deitch
"Том и Джери" на Чък Джоунс

За 80-те години от създаването си, "Том и Джери" се появяват в почти всяка форма на телевизионното и кино изкуство, от детски кратки серии, до холивудски продукции, имат един, макар и неуспешен, пълнометражен филм през 1992, дори пеят в мюзикъл. Уилям Хана умира през 2001, а Джозеф Барбара през 2006. Година преди смъртта си Барбара работи за последно върху епизод от "Том и Джери" - за пръв и последен път без дългогодишния си партньор. "Разбирахме се отлично и всеки от нас уважаваше дълбоко работата на другия", споделя той.
Тази година Warner Brothers, които в момента държат правата върху легендарното дуо, ще пуснат игрален филм - точно навреме за Коледа. Засега не се знае почти нищо за филма, освен участието на актьорите Клои Грейс Морец и Кен Джеонг.

Том и Джери
"Том и Джери" на Хана и Барбара са най-любимият анимационен тандем

Използвани са материали от BBC и Wikipedia

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Почина Кърк Дъглас

Холивудската легенда си отиде на 103

Eкстаз, кръв, бикове

Благодарение на фотографиите на Ивайло Станев Esquire стана задочен свидетел на екстаза и съспенса на една корида и направи интервю с един от най-известните испански тореадори