Как Гандалф не стана Дъмбълдор

Защо Йън МакКелън отказа втора роля на вълшебник

20 юни 2018

Защо Йън МакКелън отказа втора роля на вълшебник

Феновете на филмовите саги "Властелинът на пръстените" и "Хари Потър" отлично познават образите на прастарите магьосници Гандалф и Дъмбълдор. И докато Йън МакКелън е константа в ролята на древния вълшебник както във "Властелинът на пръстените", така и в "Хобит", то на продуцентите на "Хари Потър" се наложи да се почешат по главите след смъртта на Ричард Харис през 2002 след два филма като Дъмбълдор. За останалите 6 дълго време не се знае кой ще играе директора на училището за магия Хогуортс, преди Майкъл Гамбън да влезе категорично в осиротялата роля.

[caption id="attachment_16675" align="aligncenter" width="1024"]

Как Гандалф не стана Дъмбълдор
Ричард Харис като Дъмбълдор[/caption]

Много от зрителите обаче не знаят, че първоначалната идея е била Йън МакКелън да изиграе още един знаков вълшебник след като се превъплъщава брилянтно в Гандалф във филмите на Питър Джаксън - именно Дъмъблдор на мястото на починалия Ричард Харис. МакКелън е логичен избор и продуцентите наистина го канят за ролята. Само че той отказва. И причината му явно е съвсем логична.

[caption id="attachment_16676" align="aligncenter" width="1024"]

Йън МакКелън като Гандалф[/caption]

"Когато ме поканиха и ме попитаха дали имам интерес да участвам във филмите за Хари Потър, не казаха конкретно за коя роля ме викат. Но не се искаше много задълбочен анализ, за да разбера за какво става въпрос. Само че не можех да поема ролята от човек, за когото знам, че не ме харесва като актьор."

[caption id="attachment_16677" align="aligncenter" width="1024"]

"Понякога, когато гледам постери с Майк Гамбън - актьорът, който изигра великолепно Дъмбълдор, имам чувството виждам себе си."[/caption]

Ако се чудиш какво толкова е казал Ричард Харис, мнението му за Йън МакКелън е, че е "технически блестящ, но лишен от всякаква страст". Пълният цитат е: "Гледал съм така наречените "добри" актьори. Много способни хора като Йън МакКелън и Кенет Брана. Но те са като банкови мениджъри. Мили и внимателни. Кой има нужда от тях?" Сега вече разбираме защо съвсем джентълменски сър МакКелън е отклонил предложението.

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Емилия Кларк се сбогува с Игра на тронове

Актрисата пусна трогателен пост в Instagram

Ще има втори сезон на "Taboo"

BBC1 дадоха зелена светлина на сериала