Уилям Хърт: Въпреки, че разказва за древни времена, темите в „Беоулф” са актуални и днес

Актьорът за ролята си в популярния сериал „Беоулф: Завръщане у дома”

07 септември 2018

Актьорът за ролята си в популярния сериал „Беоулф: Завръщане у дома”

Създаден от Джеймс Дормър, Тим Хейнс и Кати Нюман, този изпълнен с екшън сериал се разпростира в митичните Шийлдландс - място очарователно и опасно, из което бродят както хора, така и фантастични създания. Сериалът е заснет сред изумителната красота на североизточна Англия. Във фентъзи поредицата в 12 части „Беоулф: Завръщане у дома”, която тръгва по Epic Drama от 14 септември, в главната роля е британският актьор Кийрън Бю. Той си партнира с утвърдени актьори като Уилям Хърт в ролята на Хротгар и Джоан Уоли като Реда. Срещаме те с ветерана в актьорския състав Уилям Хърт, който разказва повече за ролята си и значението на английския епос.

Кой е Хротгар? Мисля, че Хротгар е бил визионер, зает с политиката на времето си и със сложна връзка със съпругата си. Безпокои се, че хората му може да не останат единни. Опитва се да намери най-доброто средство, с което да предотврати хаоса.

Смятам, че е инстинктивен и морално много зрял. Много дълго време се е занимавал с парадоксални, конфликтни сили, а и усеща, че краят му наближава. Ето нещо много характерно. В такива епоси има натрапчиво усещане за приближаващ край. Те не потръпват от мисълта за смъртта. Та, аз съм човекът от флашбека, защото още в началото на историята Хротгар е мъртъв. Сцените, в които виждате Хротгар, са в известен смисъл интерпретации за него от другите герои.

Уилям Хърт: Въпреки, че разказва за древни времена, темите в „Беоулф” са актуални и днес

Как стигна до ролята? Когато нещо се случва заради добър късмет, никога не знаеш как точно е стигнало до теб. Просто ми дадоха сценария, прочетох три страници и го харесах.

Изучавал съм поемата едно време по Английска литературар в колежа. Епична поезия и история. Викингите са велика, огромна цивилизация, донякъде изгубена за нас. Хората са много впечатление от нея заради грандиозния й мащаб. В културен и артистичен план – сложна, на битово ниво – безмилостна. Доста от епичната й страна е поукрасена, според мен.

Малко хора могат да осмислят важността на тази култура, а този сериал ни въвежда именно там. Много важна част от историята са нордическите й корени - тя отразява парадоксите на живота. Хич не е нормална приказка с щастлив край. Не е история, в която този е добър, а онзи е лош. Противоречива е. Това е примитивен човешки епос за звяра в теб и мен. Зверовете, които се пръкват от това, което обичаме. Този, в когото си влюбен, може да се превърне в най-големия ти враг, а врагът – още по-изненадващо – в най-добрия ти приятел.

Темите от Беоулф актуални ли са и днес? Да, според мен повече, отколкото в други подобни творби. Има аспекти от Беоулф, които го правят особено адекватен на света, в който живеем днес. Вече никой не може да си позволи морално свръх опростенчество.

Струва ми се, че няма по-важна древна литературна творба. Тя е сред няколкото особено ценни човешки артефакти, защото е първа по рода си, поне за тази част от северна Европа, и е сравнима с Махабхарата и Рамаяна, поемите за Лятото, йероглифите, Петокнижието, защото за някои династии е първа. Всъщност, за самите нас е безценно огледало, отразяващо кои сме ние. Показва произхода ни и тези, които са живели тогава тук. Казва ни неща, които лесно се забравят.

https://www.youtube.com/watch?v=Io528tICNMY

Познаваше ли английския Североизток преди тези снимки? Бил съм там и преди, да. Само на екскурзии, обаче. Наистина вдъхновяващо място. Разкошна природа и невероятен пейзаж. Мисля, че беше много важно да се снима точно там, заради тъкънта на средата. В миналото това е бил един колкото красив, толкова и брутален свят. Местните хора са чудесни. Всички са тайни духове. Разходих се по Адриановия вал и много ми хареса. Но не бях там за дълго. Имам приятели от там, живял съм из целите Британски острови.

Снима ли и екшън сцени? Голямата екшън сцена за мен е обучението на две момчета как да се бият с меч. Много приятно преживяване. Момчетата бяха много симпатични и вещи. Много ми харесаха тези снимки.

Какво друго ти хареса в ТВ интерпретацията на Беоулф? Смесицата от героизъм и крехкоcт. У един и същи човек. Ето една майка, която извършва правилните неща, за да защити правата на децата си, а същевременно понятията й за власт и отговорност се сблъскват с мъжа, когото наистина обича. Каква ирония! Независимо от големия мащаб. Ситуациите, в които се озовават много хора, са показани много правдиво.

Защо истории като Беоулф са важни за нас? Помагат ни да разберем живота си. Да проумеем смисъла на съществуването си. Аз като артист не се уповавам толкова на начина, по който разказваме историите, а по-скоро как ги изживяваме. Когато съм в образ, прекарвам много по-малко време в мислене как ще го разкажа, отколкото как ще го изживея.

Мисля, че хората виждат автентичността. Някои изживяват нещата достоверно, други - не. Някои умеят да отразят истината в събитията от живота на другите. Това е моята отговорност - да си представя нещата правилно.”

„Беоулф: Завръщане у дома” е по Epic Drama от 14 септември, всеки петък в 22:00

 

ОЩЕ ОТ Общество и политика

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Когато киното среща литературата

Иън Макюън е специален гост на Cinelibri 2018

Касъл Рок с втори сезон

Сериалът продължава догодина