Творение в черно

Светът на Minoar - философия в модата

Ивайло Александров 12 ноември 2019

Minoar e моден бранд, дизайнерско ателие, но е и много повече. Теодора и Йоан, които стоят зад бранда, влагат в него цялото си вдъхновение, познания и време. Те гледат на Minoar като на форма на изкуство, а те самите са проводници на енергията, призмата, която пречупва знания и умения, за да създадат концепцията Minoar.

Когато попитах Теа и Йоан за името Minoar, със сигурност не очаквах този отговор от Теа: „Името идва от таласемия минор – диагноза, която и двамата имаме и която ни сближи доста в началото на познанството ни. Диагнозата е таласемия минор, а ние добавихме „а", защото е първата буква от азбуките, които ползваме, затова и ударението е на нея". Обясняват, че анемията е широко разпространена, а те имат това специфично нейно проявление. „Имаме много високи нива на желязо и кръвното ни е много ниско", казва Йоан, а Теа го допълва: „И сме бледолики. Не можем да бъдем и професионални спортисти". Интонацията на тази история кореспондира уместно с визията на дрехите, които двамата създават, издържана в мрачна стилистика и с директни форми.

Творение в черно

„Да – съгласява се Йоан. – Мракът, на първо място, идва от схващането, че цветът разсейва човека от структурата и обема на обекта. Когато нещо е в много ярък цвят, той доминира като основна и първична информация. Формата се губи и всяка друга информация остава на заден план. Ние искаме да показваме текстура, конструкция, форма, нестандартни материи, нетипични, такива, каквито не съществуват още. Стремим се да развиваме и самия текстил, не само дрехата. Текстилът също е авторски и сам разказва своята история." Работили са с всякакви материи – от 100% хартия до различни техники на обработка на кожа, коноп и всякаква органична тъкан. Дори са търсили варианти за използване на коприва, но все още не съществува индустриална технология за изработване на този тип материя. В течение на времето Теодора създава технология за изработка на текстил. Не е плетен, не е тъкан, а съчетава практики и от двете технологии. Изработват го и машинно, и на ръка.

„Хубавото е, че няма почти никакъв отпадък и излишен материал – казва Теа. – По този начин материята е много еко. Използваме само естествени материали в нея. Нетипичното при нас е, че сме ателие, което изработва всичко на ръка – ръчният труд е много времеемък, часовете са повече. Дори копчетата и етикетите си правим ние. Копчетата от сребро са отлети на ръка, след което са гравирани и запоявани ръчно. Дървените копчета също са ръчна изработка, умишлено в неправилни форми."

minoar

Minoar съществува вече над седем години. Теодора Спасова и Йоан Гълъбов се срещат, когато и двамата са първи курс в специалност Мода в Художествената академия. Познанството им прераства в постоянни диалози и дискусии и идеята да създадат дрехи заедно. „Решихме да стартираме проект с дрехи, без да имаме конкретна концепция или някаква определена структура. Искахме да направим дрехи, които на нас ни харесват, без никакъв план", разказва Йоан. В началото не познават никого от модните среди, още по-малко в чужбина. Имат само идея, страст „и голям късмет", както подчертават и двамата. През социалните мрежи с тях се свързват агенти, които представят марки в Париж и ги канят на Седмица на модата. „Ние дори не знаехме на какво ни канят и какво се иска от нас – признава Йоан. – Там от нищото се появи един човек, който се оказа, че работи за високи марки като Givenchy, Prada, Donna Karan – той е неин агент по продажби, и реши да ни помогне безвъзмездно. Предостави ни много информация за самия бизнес – как се работи, какви подходи трябва да имаш, как да комуникираш. Комуникацията в модата е много специфична и деликатна. Трябва да имаш и определено поведение, за да направиш впечатление – не можеш да си свит и притеснителен и да очакваш да те забележат."

Сутрин отивам в ателието и текстилът е плосък. Вечер, когато излизам оттам, той има форма и обем. Теа

Поведението и визията са важни в модните среди. При Теа и Йоан те са съвсем естествени и напълно в духа на Minoar. Правим интервюто в тяхното помещение на бул. „Дондуков", издържано изключително в монохромни тонове на сивото и черното. Мрак и минимализъм, които обаче създават усещане за завършеност и концептуална органичност – напълно кореспондиращи с тях двамата. Предстои и обновяване на мястото и превръщането му във физически магазин и шоурум. Не са малко клиентите им не само от България, но и от света, които, пътувайки през София, ги питат къде могат да се запознаят с последните модели на живо. Всъщност обратната връзка с клиентите е изключително важна за двамата дизайнери. Макар и собствената им визия, родена от личното им чувство за естетика и материя и развита в диалог да е водеща, коментарите на хората, които носят дрехите, нерядко им помагат да развият моделите си и да тръгнат в посоки, в които не са очаквали. Техен клиент преди няколко години отбелязва, че не намира в каталога им тениски с V-образно деколте и Minoar се съобразяват. „Когато стартирахме, започнахме само с високи продукти като палта, сака, ризи – разказва Теа. – И именно заради клиенти, които искат изцяло да се облекат с Minoar, разширихме гамата и включихме и трикотаж, както и ежедневни облекла."

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Вкусът на времето

Осем тенденции, които ще владеят гардеробите на добре облечените градски мъже през новия моден сезон

Пълно покритие

Най-добрите мъжки якета за сезона