Насим Никълъс Талеб

Kaкво научих за парите

10 май 2018

Kaкво научих за парите

Известният икономист и писател Насим Талеб се включва с житейска мъдрост и съвети за парите. И твърди, че никога не е вземал назаем и цент в живота си.

Хората искат от мен да правя икономически прогнози, а всъщност трябва да ме попитат какви акции имам в инвестиционния си портфейл. Не предвиждай какво може да се случи в бъдеще, ако няма да понесеш последствията. Неслучайно се нарича „портфейл“, трябва да те удря в джоба.

Никога не съм взимал назаем нито пени. Кредитната ми история е празна страница. Нямам нито заеми, нито ипотеки, нито каквото и да било друго. Когато не разполагах със средства, живеех под наем. Имам непоносимост към взимането назаем и не крия, че искрено презирам хората, които задлъжняват. Придържам се към гледището на римляните, че длъжниците не са свободни хора.

Насим Никълъс Талеб

Със себе си нося евро, долари и британски лири. Моя работа е какво правя с парите си. За мен е недопустимо да тръбиш, че даваш за благотворителност. За това не се говори на всеослушание.

По-добре да изпуснеш милиард възможности, отколкото да се издъниш веднъж. Научих това на първата си работа от борсови посредници ветерани в нюйоркска банка, която вече не съществува. Повечето хора не знаят как да подхождат към непредвидимите финансови ситуации. Избягват малките рискове и без да осъзнават, поемат огромни. Бизнесмените, които успяват в дългосрочен план, имат точно обратната нагласа – прави каквито искаш грешки, но гледай да те има и утре.

Не влагай усилия в пазарене, освен когато става дума за много нули. По-добре да загубиш малките битки и да си запазиш силите за големите.

Няма нищо лошо да грешиш, стига да си плащаш цената за това. Продавачите на коли втора употреба са сладкодумни и ги бива в убеждаването, но в крайна сметка се облагодетелстват, дори някой друг да пострада от съветите им. Подлост е не да бъркаш, а да не си потърпевш от грешките си.

В наши дни все по-малко хора според думите на Уорън Бъфет „залагат и кожата от гърба си в играта“, отколкото преди петдесет или дори двайсет години. Съдбата на мнозина зависи от хора, които не трябва да плащат за последствията. Да си залагаш кожата от гърба в играта, означава да носиш отговорност за риска, който си поел. Означава, че хората, които взимат решения във всяка област на живота, трябва да понасят последиците от тези решения, точка по въпроса. Ако поправяш хеликоптери, трябва да летиш в хеликоптери. Ако възнамеряваш да нападнеш Ирак, хората, които гласуват за това, трябва да имат деца на военна служба. А ако взимаш икономически решения, трябва да платиш цената, когато си сбъркал.

Под два процента от населението – политиците, обществениците и финансистите, взимат големите решения за бъдещето на всяка страна, но без да понасят последствията от тях и прекарват всички останали. Преди трийсет години във френския парламент членуваха магазинери, фермери, лекари, ветеринари и юристи от малки градове, все хора, които участваха в обикновения живот. Днес той е съставен изцяло от професионални политици, които са откъснати от действителността. В Щатите е малко по-добре, но и ние сме се запътили в тази посока.

Парите не ти купуват щастие, но ако нямаш пари, често си нещастен. Парите купуват свобода – свободата да мислиш каквото искаш, да избираш за кого да гласуваш, да се насочиш към професия, която те влече. Но за да имаш парите, с които не се налага да се съобразяваш с когото и да било, е нужна огромна дисциплина. В момента, в който обеднееш дори съвсем малко, отново губиш свободата си. Ако се притесняваш за пари, промени живота си.

Най-добре похарчените ми пари са за книги. Най-глупавото нещо, за което съм давал пари? Книги. И изобщо не разбирам защо хората харчат, за да се докарат в очите на околните.

Щом не съм на заплата някъде, няма нужда да се определям по какъвто и да било начин. Смятам, че е арогантно да се наричаш философ или интелектуалец, затова се наричам безделник и отказвам всички почести. Както е казал Катон, по-добре да те питат защо няма твоя статуя, отколкото защо има.

Интервю Ейдриън Уестънфелд Фотография Али Холоуей

Бестселърите на Талеб „Черният лебед: въздействието на слабо вероятното в живота и на пазара“, „Надхитрени от случайността: Скритата роля на случайността в живота и на пазара“ и „Антикрехкост: Как да извлечем ползи от хаоса“ са на пазара от ИК ИнфоДар

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Иън МакУилям

Уискито е създадено, за да се споделя между приятели

Надя Младенова

Спортува откакто се помни, може да те насочи отлично във фитнеса и знае колко важна е почивката за добрата форма