Диего Армандо Марадона: Какво научих

Погледът на една футболна легенда към футбола днес

07 юни 2018

Погледът на една футболна легенда към футбола днес

Марадона е повече от звезда. Той е икона във футбола. Независимо от онзи гол, скандали с наркотици или каквото още незначително петно се сетиш. А на 57 години той е изненадващо трезвен и адекватен в коментара си за футбола, славата и любовта към спорта. Без житейски цинизъм, но и без капчица носталгия.

Вече съм я държал в лапите си. Знам колко тежи една Световна купа. Надявам се и Меси да го узнае скоро.

Не че не мога да спя от притеснение дали Меси ще вдигне тази купа над главата си, или няма. Въобще напоследък спя спокойно и безгрижно като бебе.

С това световно или без него в живота на Меси няма да се промени нищо съществено. Той е един от най-големите футболисти на нашето време. Хората все така ще му се възхищават и ще го спират на улицата за автографи.

Диего Армандо Марадона: Какво научих

Бях изненадан, че Неймар се махна от Барса, но предвид парите, с които се жонглира в момента във футбола, нищо не бива да ви изненадва. Днес искат за един вратар 100 милиона евро! Всички са тотално изперкали, ако питате мен.

Юсеин Болт е много запален по футбола. Но не би имал шанс, защото в неговата дисциплина всички карти са на масата, а в съвременния футбол е точно обратното.  Иначе го харесвам много, не само защото е левичар. (Смее се.)

Не знам кой ще спечели световната купа в Русия. Все пак нямам кристална топка, в която да погледна. (Смее се.) Германия и Испания са моите фаворити. Аржентина, за съжаление, няма особени шансове, имаме добри играчи, но не е ясно какво се върти в главата на (треньора на аржентинския тим) Сампаоли. Не изключвам да ни изненада приятно, въпреки че до момента не е показал нито едно от качествата, заради които толкова го хвалеха в началото.

Страстта ми към футбола е точно толкова силна, колкото беше и в началото на кариерата ми. Когато чуя някой футболист да казва, че вече не се пали толкова от играта, ми идва да му кажа: „Тогава върни всичките пари, които си спечелил, и се захвани с нещо друго“. Футболът те е направил мултимилионер, но вече не ти харесва. Що за глупост, не можеш да плюеш в чинията, от която ядеш.

Новите технологии помагат на футбола, а не му пречат. Убеден съм в това. Не можем да вървим срещу течението – щом светът е технологичен, и спортът трябва да е такъв.

Ако имам топка и игрище наблизо, винаги ще играя. Вече съм на 57 и понякога имам усещането, че животът ми мина прекалено бързо, бих искал да имам силата, която имах на 25. Но продължавам да се забавлявам и да се наслаждавам на футбола както преди.

Няма по-хубав парфюм от миризмата на тревата на терена.

Силните и слабите страни на Аржентина на това световно? За мен най-притеснително е, че не знаем какво се върти в главата на треньора на тима. Чух, че планира да води със себе си в Русия 14 помощник-треньори. Нали ти си стратегът, по дяволите? За какво ти е по един помощник-треньор за всеки играч?

Колкото и много пари да получава един играч, повечето от тях си кротуват в банката. Движещата сила на терена е страстта към играта, а не купчината банкноти.

Teкст Алехандро Авилйера Фотография Profimedia

ОЩЕ ОТ Спорт и здраве

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Висш пилотаж: Оскар Айзък

Един от най-успешните актьори на своето поколение пред Esquire

Шая Лебьоф

Укротяване на опърничавия