Директно от Париж

Париж официално е най-скъпият за живот град в света, а парижанката Марион Фишер разказа за Esquire как местните се справят с растящите цени

Най-новата класация за най-скъпите за живеене градове в света вече е факт, а начело са Париж, Сингапур и Хонг Конг. Поскъпването на живота във френската столица прави особено силно впечатление, тъй като градът никога не е оглавявал тази класация преди.

За да разберем повече за растящите цени в Париж, трябваше да се свържем с Марион Фишер. 29-годишната Марион е родена в града и живее в предградията му, така че успя да ни даде добра представа за това точно колко е скъпо ежедневието във френската столица и как местните хора се справят с това предизвикателство.

Директно от Париж
Марион Фишер

Ти си от предградията, но си работила в центъра на Париж. Каква е разликата между двете?

Основните разлики са в свободните пространства и броя на хората. В предградията на Париж е по-спокойно, например аз живея близо до гора и това много ми харесва. В предградията можеш да стигнеш до където искаш за между 20-45 минути, а в центъра на столицата ще ти трябва над час. Париж е град, в който никога не си сам, може да срещнеш хора на улицата по средата на нощта. Освен това, в центъра е много шумно и затова не ми харесва, това не е моят град. Там постоянно се случва нещо.

Париж официално е най-скъпият за живеене град в света, можеш ли да ни дадеш повече информация за цената на живота там?

Уау, това е изненада! Винаги съм мислела, че Лондон е най-скъпият град. Въпреки това, цените на наемите в Париж наистина са ненормални. Средният наем за 20 кв.м. е 800 евро на месец, при това в по-бедните квартали. Цената за апартамент от 65 кв.м. с 2 спални и всекидневна е около 1900 евро на месец. Когато напуснах Париж, една бира в бара струваше 7 евро, а чаша вино беше 5-6 евро. Парче пица на улицата струва 12 евро, а вечеря в ресторанта излиза около 25 евро. Бензинът е около 1,70 евро за литър, а картата за градски транспорт е 75 евро на месец.

Цените в Париж са много по-високи от тези в останалата част от страната, но най-скъпи от всичко са наемите и ежедневните продукти.

Управата на града реагира ли адекватно на проблема с наемите?

Не знам дали си чувал за проекта "Le Grand Paris"? Това е урбанистичен проект, според който Париж трябва да се модернизира, да се добавят още спирки на метрото, да се построят нови сгради за живущи и така да се намалят наемите. На хартия всичко това звучи много добре, но цените растат прекалено бързо. В предградията, до където трябва да стигнат новите спирки на метрото, цените вече са твърде високи и само се покачват. Заради това множество бедни хора се изселват към други райони. Облагородяването на предградията е един от най-сериозните проблеми в Париж към момента.

Как се справят парижани с постоянното повишаване на цените?

Единствените, които знам да се справят успешно в тази ситуация, са хората които работят в IT или маркетинг сектора.  Един мой приятел, който е IT специалист, взима 3000 евро на месец, а най-високоплатеният ми връстник на 29 години изкарва около 3800 евро на месец.

За всички останали обаче, положението е различно. Много е трудно в Париж, когато получаваш по-малко от 1500 евро на месец. Според мен и всичките ми приятели, за да живееш спокойно тук, трябва да изкарваш най-малко 2500 евро на месец.

Ти не живееше в Париж известно време, къде беше през това време?

Да, реших да поживея в Тулуза за около 4 години. Това е южен френски град, близо до Пиренеите и сравнително близо до Атлантическия океан. Там ми беше по-добре от Париж, защото в началото живеех в апартамент от 35 кв.м. с балкон за който плащах 500 евро на месец. След това трима души живяхме в къща с двор в центъра на града, която струваше 420 евро на месец.

В Тулуза повечето хора имат по-ниски доходи от жителите на Париж, но в провинцията е по-лесно. Просто плащаш много по-малко, за да живееш, както и да водиш социален и културен живот. В Тулуза е по-евтино, а хората са по-приятелски настроени и любезни. Хората там имат повече време и го усещат.

Какъв е начинът за справяне с високите цени, според теб?

Най-лесното  решение е да изкарваш повече пари…От друга страна, хората с по-ниски доходи са много по-изобретателни  и по-малко склонни към разхищаване на ресурси. Бедните имат много по-силно развито чувство за общност, защото там необходимостта от споделяне е особено важна.

Иначе има нови решения по въпроса и те са свързани с храната - сега можеш да вземеш храна от ресторантите и супермаркетите на много ниска цена, благодарение на приложението  "Too Good To Go", чиято цел е да не се хвърля храна от тези места.  Мрежата на AMAP пък събира фермери със собствено производство и купувачите, като на тези пазари винаги може да се намери добра храна, директно от производителя.

оож
Марион Фишер

В Париж все повече хора обмислят нови, по-екологични и евтини начини за консумация. Има събития за размяна на използвани продукти, курсове за създаване на собствени продукти, като козметика, и др. Всичко опира до събирането, даването и получаването, ако искаш да получиш най-доброто. Мисля, че е подходящо решение да си част от различни общности и да имаш екологичен подход към нещата.

Не съм сигурна какво решенето по отношение на наемите, обаче…В Париж съвсем наскоро въведоха закон, който ограничава главоломното вдигане на цените на наемите. За съжаление, истината е, че повечето хазяи не искат да спазват новите правила. Ако този закон наистина влезе в сила, нещата ще се променят и повече хора ще могат да живеят достойно в столицата.

ОЩЕ ОТ Наука

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Невидимият рок на Гергана Райжекова

Книгата „Невидимият рок" е първото антропологично проучване на алтернативната музика в България, а авторката ѝ разказа куп интересни неща за Esquire

Текла Алексиева

Фантастична светлина - отвъд кориците на "Библиотека Галактика"