Джонатан Бри

Маската измества акцента от артиста върху изкуството му

For English go here

Новозеландският музикант Джонатан Бри превъртя YouTube, когато хитът му "You’re So Cool" удари 10 милиона гледания – огромен успех за инди артист. А това е само едно парче от все по-набъбващата дискография на Джонатан. Той вече има три солови албума, а с предната си банда The Brunettes е издал цели десет. И това, докато обикаля света за концерти по няколко месеца годишно и менажира лейбъла си Lil' Chief Records. Ще го видим за пръв път у нас в Sofia Live Club на 8 май. Ние пък го намерихме за бързо интервю месец преди концерта си в София.

Джонатан Бри

Здравей, Джонатан! Къде те хващаме?
Здрасти! В момента съм в един апартамент в Бруклин, Ню Йорк. С групата ще останем тук до края на месеца.

От доста време сте на турне след издаването на "Sleepwalking”. Трудно ли е да си на път толкова далече от дома?
Турнето се получава много специално. Иначе понякога има моменти, които рязко ме подсещат за дома, но общо взето си даваме сметка какви късметлии сме да пътуваме по света и да се срещаме с най-различни хора и култури всеки ден.

Свирите на места, на които не си бил преди. Какви са положителните и отрицателните черти на това да си на път с месеци?
Достатъчно компенсиращо е, че виждаме нови места и нови хора постоянно. Минусите са малко и пренебрежими. Например проблемът с храната понякога. Половината от групата е от вегани и ако останем в центъра до късно, единственото отворено място е някой драйв-тру или бензиностанция… Както казах, пренебрежими неудобства.

Трудно ли е за музикант да бъде географски ограничен само на един отдалечен остров или континент както е с артистите в Нова Зеландия и Австралия?
За да има смисъл финансово, се налага да отсъстваш от дома за доста дълго време. За разлика от американските или европейските банди, не е много лесно да се връщаш от време на време до града, в който живееш. Най-често не спиш в собственото си легло между 3 и 9 месеца годишно.

jonathan-bree

Къде музиката ти има повече фенове?
Честно казано, не съм сигурен. Голяма част от популярността ми дойде покрай успеха на клипа към "You’re So Cool”. Мисля, че интересът е еднакъв в Европа, Северна и Южна Америка. Благодарен съм, че навсякъде по света има откачалки като мен.

Музиката на кои артисти те вдъхновява в твоята работа?
Всичко може да ми направи впечатление. Като млад слушах много от 60-арския бароков поп – Лий и Нанси, the Zombies – това още си личи в музиката. Чисто тематично обаче животът е истинското вдъхновение за всеки артист, чиято работа наистина харесвам, независимо дали от години или от няколко седмици.

Защо сте с маски – криете ли нещо с тях или те са средство да изразите нещо, скрито зад лицето?
И двете по малко. Понякога този подход измества акцента върху изкуството от човека, който го създава. Така и публиката пренася емоциите и чувствата си от артиста към изкуството му.

Доста си зает в последните 20 години – и като артист, и като собственик на лейбъл. Какво те кара да се занимаваш и с двете неща?
Честно, не си представям да се занимавам с нещо друго.

Bree

Как решаваш, че искаш да работиш с някоя група или артист в Lil' Chief Records?
Не винаги, но в повечето случаи това са артисти, базирани в Нова Зеландия, които имат нещо неповторимо и ново, което могат и искат да покажат.

Изкушавал ли си се да търсиш интересни артисти без договор, докато пътуваш със собствената си банда?
С Lil’ Chief подписваме основно с новозеландски артисти. Въпреки че имаме привилегията да гледаме страхотни и често свободни от договор артисти по целия свят. За съжаление обстоятелствата не ни позволяват да работим извън страната.

Повечето от клиповете в YouTube канала ти имат от няколко хиляди, до няколкостотин хиляди гледания. Но "You’re So Cool” е слушана 10 милиона пъти. Каква според теб е причината?
Ако знаех, всички щяха да са с по 10 милиона гледания (смее се).

Все още сме в началото на 2019 – кои са албумите от 2018, които би ни препоръчал да чуем?
Миналата година излязоха страхотни албуми от новозеландски банди. Princess Chelsea издаде "The Loneliest Girl” например. Много ми хареса и "Little Dark Age” на MGMT.

Джонатан Бри е в Sofia Live Club на 8 май
Билети по 30 лева от Eventim

ОЩЕ ОТ Музика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Текла Алексиева

Фантастична светлина - отвъд кориците на "Библиотека Галактика"

Иван Лечев

Аз съм екипен играч