Какво научих: Николай Костер-Валдау

Актьорът за нещата от живота и знаковата си роля на Джейми Ланистър в "Игра на тронове" в интервю на Зорница Аспарухова, специално за Esquire България

Винаги, когато чета в сценария сцените, в които участвам, си казвам: „О, Господи, това ще бъде ужасно. Ще е адски трудно”. Но после, когато реално дойде моментът да го направим, е вълнуващо. И си казвам: „Имам най-страхотната работа на света”.

Усещането да бъдеш част от „Игра на тронове” e невероятно и трудно за описване. Заради очакванията, нивото на работа, начина, по който се пише и снима този сериал. Това си личи най-вече във финалния сезон. Когато прочетох сценария, си казвах – ето това вече е невъзможно за снимане, прекалено амбициозно е дори за нашия тим. Но после успяваме да го направим и резултатът ти отнася главата. Съвсем буквално.

Какво научих: Николай Костер-Валдау

Тъжно ми е да кажа сбогом на Джейми Ланистър. Но пък кой е казал, че краят на „Игра на тронове” е край за Джейми? Може би това е едно ново начало. Кой знае. Той е страхотен персонаж и за мен беше удоволствие да се разхождам в кожата му в продължение на цели 10 години. Прекалено много и сложни неща се случиха с него. Той беше принуден да преосмисли самия себе си, гледната си точка за света, в който живее, и личните си взаимоотношения с околните.

Как бих искал да умре Джейми? Да остарее много и да умре заради това. Представям си да се случи в 564-ти сезон. В неговия последен епизод вече престарелият Джейми Ланистър най-сетне умира. (Смее се.)

Най-трудното, за да влезеш в кожата на един персонаж, е да се освободиш от чисто човешките си предразсъдъци към героя и действията му. Ето например моят човек Джейми очевидно има интимна връзка със сестра си, направил е ужасни неща, убил е малко момченце. Но аз гледам да не го съдя, а да се опитам да го разбера. Най-трудно ми беше да намеря начин да си обясня чувствата, които той може би изпитва, когато върши определени неща. Онова, което е страхотно при него, е, че е обвит в толкова много тайни, които зрителите научават една по една с течение на сезоните. При Джейми винаги има нещо, което те изненадва и те сварва тотално неподготвен.

В любовта няма правила. Всички сме гледали филми и сме чели истории за любовни връзки, в които хората се скарват помежду си и казват: „Това беше, между нас всичко е свършено. Край!” И всеки тръгва в различна посока. Но се оказва, че понякога няма нищо по-временно от края. (Смее се.) В дългите връзки, когато наистина си обичал някого, положението е такова – карате се и се сдобрявате, пак се карате и пак се сдобрявате. Когато имате деца, ситуацията е дори по-комплицирана. Семейството е много важно нещо. Не можеш просто да си събереш нещата и, поемайки по нов път, да изгориш всички мостове зад гърба си. В реалния живот просто не става така.

Какво научих от „Игра на тронове”? Че в този бизнес никога не знаеш кой филм ще се превърне в хит. Когато започнахме да работим по този проект, казах на приятелите си, че ще се снимам в сериал на НВО. Казаха ми, супер, че ще е за HBO, но за какво иде реч в този сериал. За гангстери ли, драма ли ще е, какво? А аз безстрашно отвърнах, „не, не, ще е фентъзи с дракони и магии". В този момент всички ме погледнаха странно и четях в погледите им как си мислят: о, Боже, това ще е тотален провал. Години по-късно стигнахме дотам, че всеки телевизионен канал или филмова онлайн платформа се опитва да направи някаква своя версия на . Поуката от всичко това е, че в телевизията и киното няма формула, която е универсално успешна. Трябва да измислиш нещо ново и оригинално и да стискаш палци публиката да го хареса.

Oсмият, последен сезон на „Игра на тронове” е по HBO и HBO GО от 15 април

 

 

 

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Иван Лечев

Аз съм екипен играч

Усещане за суперзвезда

След трънлив и неравен път, Рита Ора е готова да се завърне на върха