Дмитрий Глуховски: Как ще бъдеш чут, когато мнозина крещят?

Авторът на хитовата трилогия "Метро" специално пред Esquire за новия му аудио-сериал, политиката и реалностите в литературата

Дмитрий Глуховски едва ли има нужда от представяне, а едно такова би отнело много време. Руският журналист спечели огромна популярност като писател с трилогията „Метро", а всичките му романи са преведени на повече от 30 езика. В последствие вселената на „Метро" се представи успешно на гейминг пазара, а самият Глуховски избра да се впусне в непознати води.

Дмитрий Глуховски: Как ще бъдеш чут, когато мнозина крещят?
Дмитрий Глуховски

Авторът беше в София, за да представи своя аудио-сериал „Граничен пост", чийто сюжет отново е в познатия му сай фай пост-апокалиптичен  стил. Нямаше как да пропуснем възможността за интервю с един толкова ярък европейски писател, защото новата му творба е неговата първа аудио-книга. Също така,  "Граничен пост" е последната антиутопична книга на Глуховски, преди решителна промяна на курса в неговото творчество.

За останалото самият автор разказа сам.

В много филми и книги, включително и в твоите, основният мотив е апокалиптичният край на човечеството. Защо се страхуваме толкова много именно от такъв завършек на цивилизацията?

Защото сме очаровани от смъртта и унищожението, а ядрените оръжия са най-популяризирани от поп културата.  Това са оръжия, които просто  унищожават  по много по-кинематографичен начин. Има и други обяснения – ние всички се страхуваме от смъртта и затова се страхуваме от една тотална война. Сякаш чувстваме, че  постиженията на науката и технологиите се развиват по-бързо от етиката зад тях.

От друга страна новите технологии могат и да ни помогнат, например да създадем по-добра и по-директна демокрация.

Ние и сега имаме много директна демокрация. Това, което ни трябват са образовани хора. Вече имаме технологията и сме готови -  хората в Естония гласуват за който-и-да-е  с пръстови отпечатъци и малко устройство, направо от дома си. Но да гласуваш за който-и-да-е всъщност не е много полезно в общество, в което хората са необразовани, мързеливи, наивни и лесно манипулируеми.  Но сега тези хора решават. Навремето елитите са избирали в каква посока да вървят обществата, така е в старата европейска политическа система, като Великобритания, например. Политиците в парламента тогава са били отделени от обикновените хора и не са ги разбирали, заради което са били отнесени от историята. Обикновеният човек сега решава и гласува, но никой не го е грижа за образоваността на обикновения човек, никой не иска да направи обикновения човек по-малко обикновен.

аяаяяая

Все пак, сега има държави, които искат да с погрижат за обикновения човек, като Германия, Франция, може би Холандия и Белгия.  Там хората обаче са по-политически образовани, по-добре защитени са от манипулации. Там има дебати по всеки един въпрос и хората разбират, че имат интерес от този дебат. Къде другаде е така? В Америка сега хората следват мото-та, освен в градовете по крайбрежията - Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Бостън, там има образовани хора.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Актьорът Юлиян Петров: Искам смело да се хвърля в непознатото

Виж какво сподели българският актьор в едно интервю за пиесата „Камъни в джобовете", импровизацията на сцената и какво е сам да си организираш представленията

Константин Трендафилов

Агент провокатор