Правилата на живота на Александър Първанов – Шута

От метъл шоп в Плевен до барбър шоп и тату студио в София и статут на хардкор легенда

Правилата на живота на Александър Първанов – Шута

Александър Първанов е олицетворение на етикета „градска легенда”. Той е част от българската хардкор сцена от самото й зараждане преди 25 години. През последните 10 е барман в легендарния софийски бар „Билкова”. Вероятно си го засичал в тату шопа Sofia Hardcore Tattoos, а от година и половина Шута, както го знаят фенове и приятели изучава занаята на барбърството. Срещаме те с една от най-колоритните и познати фигури наоколо. Toва е и официалният старт на поредицата ни от интервюта със сериозно волни градски хора, осъществена с подкрепата на Somersby.

От колко време си в Sofia Hardcore Tattoos?
Тату шопа го направихме през септември 2015. Аз съм съсобственик заедно с Алекс от Last Hope и Макс, който навремето беше в Strategy X. Имаме и двама артисти, които от доста време са с нас – Мартин Гълъбов и Георги Кръстев.

Как стигна до идеята да се занимаваш с тату шоп?
Със Сашо (певецът на Last Hope - бел.а.) сме доста татуирани, имаме много приятели татуисти, а и като обикаляхме през годините с групите ни по света, срещнахме още много хора, свързани с тату културата. Идеята да си направим такова място като New York Hardcore Tattoos я имаме от много време. Това място, където сме в момента, беше собственост на нашия приятел Руди, който за съжаление почина. Той държеше и Trip House и съпругата му нямаше възможност да менажира и двете места и в един момент ни предложи да поемем това място. Ние му направихме съвсем нова концепция и в момента това е Sofia Hardcore Tattoos.

Каква е връзката между хардкора и татуировките?
Това е далече назад. В Ню Йорк например, татуировките и студиата са били извън закона. От самото начало на хардкор културата обаче всички са се татуирали много помежду си. В един момент татуировките повлияват на сцената, тя на тях и нещата стават взаимосвързани. Ама честно казано, нямам точно обяснение защо хардкор хората си падаме по татуировки (смее се). Говорил съм си с Роджър Майрет от Agnostic Front и с Харли Фланаган от Cro-Mags и те са ми казвали: „Тази татуировка съм я правил еди къде си и означава еди какво си.” Отразяват случки от живота им, места, на които са били на турне, артисти, които са им ги направили.

Ти кога започна да се татуираш?
Някъде на 16 години. Първия тату шоп в Плевен го стартира група приятели. Там започна да се учи Тарлито, който беше барабанист в една от първите ни хардкор банди. Тату шопът беше и музикален магазин, където му бях нещо като помощник. Беше от онези магазинчета, в които се продаваха касетки, тениски, нашивки. Той татуираше в една малка стаичка там. Оттам лека-полека той започна да пробва някакви бои върху мен. Тогава са ми първите неща, в средата на 90-те.

90-те бяха супер и нищо не ми липсва от тях

Първите ти татуировки къде бяха?
Започнахме по краката и много се гордея, че не съм целия в биомеханика, която беше много модерна по онова време (смее се). Добрите артисти в момента започнаха горе-долу в този период. Всички все още се учеха, правеха безплатни татуировки, случваха се много неща. Още тогава се усетих и му казах да направи първо нещо малко, да пробва някои бои. Имах план как трябва да се случват нещата. Първо си татуирах краката, после гърдите, след това ръцете, а в момента само гърбът ми е свободен.

На колко артисти имаш татуировки по себе си?
Имам татуировки от над 30 артиста от цял свят. Това са гости, които са идвали тук, хора, при които ме е завело някое турне. За мен това е интересно.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Калоян Стоянов: Азиатското изкуство е упорство, постоянство и отдаденост

Калоян Стоянов пред Esquire за магията на азиатската култура, отдадеността към нея и предстоящия Азиатски фестивал в София

Тери от East 17: Много е важно да се забавляваш с това, което правиш

Тери Колдуел пред Esquire за това как се правят поп хитове, за предстоящия концерт и новия албум на East 17