Алекс Шкодрова от "Странстващата бъчва": Средновековната кухня залага на практичност

Разбери повече за една от най-добрите кулинарни исторически възстановки в България, как средновековната кухня е актуална в наши дни и...една лесна средновековна рецепта

От известно време насам историческите възстановки и реконструкции набират скорост в България, а особено деен в тази насока е екипът на "Странстващата бъчва". Този колектив не просто има за цел да запознае съвременния човек с чудесата на средновековната кухня, но визията е много по-всеобхватна - да се намали историческата дистанция, за да можем напълно да потънем в атмосферата на съответния исторически период.

Алекс Шкодрова от "Странстващата бъчва": Средновековната кухня залага на практичност
Алекс "Мадам" Шкодрова

Това не е лека задача, затова потърсихме Александра "Мадам" Шкодрова от екипа на "Странстващата бъчва", за да ни разкаже повече за тяхната мисия.

Каква е спецификата на средновековната кухня – какво е характерно за кухнята от периода?

Средновековната кухня е богата и функционална. Особеностите зависят, както от региона и конкретния период, така и от домакинството. Така например, това колко често се консумира месо, ще се определя от това колко е заможно семейството. Всеизвестно е, че определени продукти са отсъствали от менюто на средновековния човек, тъй като са привнесени от Америка по-късно (като домати, картофи, боб и т.н.), но на по-малко хора им хрумва колко разнообразни подправки са внасяни от изток, например. Широко застъпени в рецептите са канелата, индийското орехче и джинджифилът, които между другото, са се ползвали при поднасянето на яхнии и други солени ястия. Нещо нетипично за съвременните ни разбирания.

Има и големи куриози. Например фактът, че сьомгата е била сред най-евтините риби, а днес е във високия ценови клас.

аяая

Какво е основното, по което тази кухня се отличава от съвременната?

Готвенето по автентичен начин е доста различно от това в наши дни поради липсата на множество от удобствата на XXI век, като електричество, изобилие от чиста вода, хладилник. Това води до интересни решения. Така източниците, с които разполагаме, изобилстват от рецепти за различни видове пай с месо, тъй като затворено в тесто, месото е по-трайно неохладено. Отново поради ограничените методи за охлаждане на продуктите, широко разпространена е употребата на ядкови млека като заместители на прясното мляко. Книгите от това време съветват готвачите да използват прясно мляко, само ако е току-що издоено, а остатъкът от него да използват за направата на сирене, чиято трайност е по-дълга. Така стигаме и до приликите на средновековната кухня със съвременната - да, бадемово мляко има още от Средните векове!

ОЩЕ ОТ Интервюта

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Константин Трендафилов

Агент провокатор

Калоян Стоянов: Азиатското изкуство е упорство, постоянство и отдаденост

Калоян Стоянов пред Esquire за магията на азиатската култура, отдадеността към нея и предстоящия Азиатски фестивал в София