Световете, които Адриана Делкова създава

Или къде се срещат братя Грим и странджанските самодиви с интериорния дизайн и най-добрите мекици в София

Световете, които Адриана Делкова създава

Какво е общото между интериорния дизайн, (не)традиционни рецепти за мекици, българския фолклор и любовта към природата и страшните приказки? Един човек със сигурност може да отговори на този въпрос и това е Адриана Делкова – интериорен дизайнер със собствен стил и почерк, управител на едно от най-знаковите заведения за сладка и солена закуска у нас „Мекица и кафе” и запален фен на приказките, фолклора и живота в планината. С Адриана продължаваме поредицата ни от интервюта с градски хора с независим дух, осъществена с подкрепата на Somersby.

Как се насочи към интериорния дизайн?
Покрай баща ми, който винаги е обичал да майстори нещо сам, с ръцете си. Навремето моята стая в апартамента ни имаше нужда от ремонт и се хванахме с него, поръчахме плоскости, инструменти и си направихме сами обзавеждането. После отидох да уча в Германия и когато се върнах, осъзнах, че стаята ми е най-хубавата в целия апартамент и категорично искам да се занимавам с това, да го уча и работя.

Сега отново работиш активно по проекти.
Много се радвам, че се върнах към интериорния дизайн, който бях поизоставила заради „Мекица и кафе”. В момента имам три проекта – една 100-годишна къща в старо село в Странджа, на 5 километра от морето, една кокетна книжарница и читалня в ж.к. Изток и една голяма вила.

Adriana Delkova
Фотография Яне Голев за Esquire, илюстрация Адриана Делкова

Каква е книжарницата?
Тя е проект на една млада дама, която много обича книги, живее, за да чете и иска да направи такова място. Ще има читалня, където ще можеш да пиеш кафе или чай, докато си четеш, ще има пространство и за презентации, както и изложбена зала. Това е и първият ми проект, след паузата покрай „Мекицата”.

От интериорните проекти кой ти е най-интересен?
Книжарницата ми е много интересна, защото много обичам да участвам в концепцията на помещението. Давам идеи и за функционалността – да не бъде просто магазин. Обичам да съчетавам различни функции и давам идеи, които понякога могат да бъдат и невъзможни, но в повечето случаи се получава.

Когато изграждаш цялостна концепция, как се ражда идеята за отделните обекти?
Хм, много сложен въпрос. Аз самата съм се питала откъде ми идва идеята за конкретните цветови комбинации, за различните стилове. Всичко това се случва в главата ми много бързо – превъртат се различни визии и стигам до някъде, където заковавам и си казвам „това е!”. Като колело на късмета малко (смее се). Оттам нататък започва развиването на идеята.

Сивият цвят е като детето на черното и бялото е и си отива с почти всичко

Прави впечатление, че ползваш нюанси на сивото.
Да, много обичам сивия цвят. Като детето на черното и бялото е и си отива с почти всичко. В „Мекица и кафе” съм ползвала сиво, бяло и малко черно, като балансирам този студ с по-топли цветове в мебелите или лампите.

Рисуваш ли?
Да. В дизайна на книжарницата зад огледалото в банята това е моя рисунка (Ади показва няколко визуализации от проекта). Не съм рисувала скоро, обаче и това започна да ми се връща.

Имаш немалко татуировки – има ли твои рисунки по теб?
(сочи лявата си ръка) Тези татуировки аз съм си ги скицирала и съм дала на моя татуист, защото той знае как трябва да изглежда като татуировка и да се съобрази с кожата и тялото. Нарисувах мои любими неща – вода,  планина, пеперуда, лотус и той ги съчета.

ОЩЕ ОТ Наука

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Тери от East 17: Много е важно да се забавляваш с това, което правиш

Тери Колдуел пред Esquire за това как се правят поп хитове, за предстоящия концерт и новия албум на East 17

Реална фантазия

Славина Илиева за сбъднатите мечти, страстта към книгите, градските разходки и един много специален дакел