Реална фантазия

Славина Илиева за сбъднатите мечти, страстта към книгите, градските разходки и един много специален дакел

Реална фантазия

Културолог с афинитет към архитектурата и любов към книгите, Славина Илиева е и човекът, който стои зад издателство „Дакелче”. Със Славина лесно можеш да потънеш в разговори за филми на Уес Андерсън, поезията на Бодлер или концерт на някоя апокрифна дарк уейв банда. Скоро времето й ще бъде разделено между България, Швейцария и Испания, а това за нея е просто поредната възможност да развие своите идеи и мечти. Със Славина продължаваме поредицата ни от интервюта с градски хора с независим дух, осъществена с подкрепата на Somersby.

Докато си говорим със Славина, времето минава от юнска жега към лятна буря и обратно в горещото – съвсем неусетно. През това време тя показва страници от предстоящи книги на издателството – от енциклопедични заглавия, през приказки, до приказно-гротескни истории. Отваряме дума за предстоящите пътувания на Славина и за факта, че немалко наши познати вече поемат извън граница. Tя е забелязала същото:

Имам чувството, че повечето млади и можещи хора искат да излязат навън. Аз и с книгите усещам този копнеж. Тук ти става тясно и недостатъчно. Може би е донякъде и екзистенциален момент сред хората на моята възраст. Желанието да правиш неща е голямо, но възможностите са ограничени, а и в някакъв аспект намаляват. Ако щеш и физически. Обзема те лека паника, че не си свършил нещо, което много си искал да осъществиш. А навън хората някак не спират да учат и да се развиват независимо от възрастта. Възможностите като че ли са малко повече. В момента съм в някакъв преходен период, малко като в чакалня.

Как се насочи към Швейцария и Испания?
Отдавна ми се върти идеята за книгоиздаване навън, на някой по-голям и зрял пазар, където и ДДС-то за книги не е 20%, както е у нас. Първоначално мислех за Сърбия, но пък животът ми се разви така, че другите две държави са също на картата. Хич не ме свърта на едно място, не само сега, но и по принцип. Важно е човек да се учи, да се развива, да излиза от зоната си на комфорт и да опитва нови и непознати неща. Кога, ако не сега? В момента сме в най-готината възраст - едновременно зрели, с опит, и с толкова възможности пред себе си. Точно преди да дойдеш гледах каталога на едно мое любимо женевско издателство. Иска ми се да пусна малка котва на испанския и немския пазар. Като под немския разбирай Швейцария, Австрия и Германия. Една от идеите ми е да купя правата на няколко книги на български автори и да ги издам там.

А ще продължиш ли да издаваш книги на български?
О, да, тук продължавам с дейността. За тази една година се убедих, че хората наистина харесват книгите, които досега направихме. А и като цяло - пазарът се поразчупи, читателите вече имат поглед и изисквания, знаят какво търсят, оценяват качествената продукция и като форма, и като съдържание. За моя изненада си имам фен база, която знае и търси заглавията, които предлагам. В същото време 20-процентовото ДДС е голяма спънка. Ето, сега не смея да си проверя мейла, защото знам, че там ме чакат платежните нареждания от счетоводителката ми (смее се).

славина2
Фотография Яне Голев за Esquire България

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Световете, които Адриана Делкова създава

Или къде се срещат братя Грим и странджанските самодиви с интериорния дизайн и най-добрите мекици в София

Правилата на живота на Миленита

Миленита e човек и артист, който прелива от емоции и ги пуска в песните си, ту карайки те да се усмихнеш, ту те стряска с поезия, събрала градски гняв, а друг път те носи в красива меланхолия.