Какво научих: Сам Джоунс от "Флаш Гордън"

Малко преди Aniventure Comic Con, който ще отвори врати на 14 и 15 септември в Inter Expo Center в София, българският Esquire се срещна със Сам Джоунс, познат ти с главната роля в кичозната научнофантастична класика "Флаш Гордън". Ето какво научихме от 64-годишния актьор за славата, жените, извънземните и живота след "Флаш"

Моят най-известен филмов герой Флаш Гордън е уникален персонаж. Той е един от първите супергерои, които нямат суперсили. За разлика от Спайдърмен и Супермен той е свръхуязвим във всяка ситуация и му се налага да търси хитри решения, за да се справи с поредното предизвикателство. Точно затова на зрителите им е по-лесно да се припознаят в него, отколкото в онези герои, които могат да летят и да се катерят по стени. Флаш Гордън е един обикновен човек като всички нас. (Смее се.)

Ако можех да притежавам едно супергеройско качество, то щеще да е да имам силата да разбирам как функционира човешкият ум, да виждам какво таи човекът отсреща в съзнанието и в сърцето си. Това би било много специална дарба.

Какво научих: Сам Джоунс от "Флаш Гордън"
Фотография Profimedia

Убеден съм, че има много НЛО, както в Америка, така и по целия свят. Не, нямам конкретни доказателства за това, но няма как ние да сме единствените разумни същества в Галактиката, които имат желанието и технологията да си построят космически кораби, с които да поогледат какво се случва извън собствената им планета.

От филмографията ми, освен „Флаш Гордън", бих препоръчал новия документален филм за живота ми "Life after Flash”. Снимачен екип ме следва в продължение на няколко години и за да се получи, трябваше да бъда напълно открит и съответно филмът съдържа много силни послания. Говоря както за успехите си, така и за моите провали като човек и като актьор. Всеки ден всеки от нас е принуден да взема решения, много от които неминуемо се оказват погрешни и с неприятни последствия. Според мен обаче най-важното в живота не е да не грешиш, а да можеш да се справяш адекватно с негативните последствия от грешките си. Най-важното е да знаеш, че винаги има надежда, колкото и прецакани да изглеждат нещата на пръв поглед.

Най-странната ми случка с почитатели беше, когато по време на един Comic Con млада двойка дойде при мен и ме помолиха да ги бракосъчетая. (Смее се.) Казах им, че вярвам в Бог, но не съм свещеник и нямам право да сторя такова нещо. Преди време пък едно момиче ме помоли да се подпиша на ръката й. Направих го, без да се замисля. След четири часа тя се върна, за да ми покаже, че е превърнала подписа ми в татуировка. Представяте ли си? Да си татуираш името на някакъв актьор ми се струва чиста лудост. Това беше и последният път, когато се подписах върху нечия част на тялото.

Ако се снима продължение на „Флаш Гордън", бих участвал, разбира се. Обаче ще трябва да преотстъпя главната роля на някой млад и атрактивен мъж, който ще има млада и красива партньорка. Просто такава е формулата за успешен холивудски филм и аз нямам проблем с това. Впрочем, не съм го казвал никъде, но през последните четири години течаха разговори с Fox за бъдещо продължение на „Флаш Гордън". Жонглираше се с някои много големи имена, но както знаете, Disney купиха Fox Studios, така че не е ясно какво ще се случи.

Най-доброто нещо, което съм правил със спечелените от мен пари, е да ги спестя. (Смее се.) Сериозно казано, най-смисленото нещо, което можеш да направиш с парите си, е да помагаш на хората. Обаче вярвам, че на човек в нужда трябва да му се помага с пари само веднъж. След което трябва да го научите как да изкарва пари сам. Никога не давайте пари втори път на един и същ човек. (Смее се.)

В днешния свят най-много ме притеснява това, че моите сънародници са станали мързеливи и вместо да си намерят добра работа, с която да осигуряват семействата си, те искат правителството да им плаща за всичко. Вярвам, че ако човек е здрав и не чака някой друг да реши проблемите му, Бог ще му отвори вратите към мечтаната работа. Инертните и мързеливи хора никога не постигат нищо.

Има ли нещо за жените, което все още не съм научил? Женен съм за съпругата ми от 30 години и все още понякога си мисля: „Чакай малко. Коя е тази жена? Не я познавам". (Смее се.) Най-важното нещо, което научих като мъж, и най-вече като съпруг, е да поставям нейните потребности преди моите. Това е най-простата рецепта за стабилен и щастлив брак.

Много бих искал да работя с Дензъл Уошингтън. Той е един от любимите ми актьори. Имам огромно желание да направим нещо и с Мел Гибсън.

Когато си тръгна от този свят, искам да ме запомнят като добър човек, добър съпруг и добър баща. Това е всичко. Какво друго има значение?

Съжалявам, че така и не се срещнах с Queen, които са автори на музиката към филма. Обикновено музикантите започват да работят по саундтрака, след като снимките са приключили и филмът е монтиран. Убеден съм, че музиката на Queen допринесе страшно много за култовия статут на „Флаш Гордън".

Коя е любимата ми песен на Queen ли? Как мислите? Разбира се, че е "Flash”.

samj
Сам Джоунс днес

Сам Джоунс е специален гост на Aniventure Comic Con на 14 и 15 септември в Inter Expo Center в София.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Правилата на живота на Миленита

Миленита e човек и артист, който прелива от емоции и ги пуска в песните си, ту карайки те да се усмихнеш, ту те стряска с поезия, събрала градски гняв, а друг път те носи в красива меланхолия.

Андрей Илиев: Важно е да знаеш накъде отиваш

Esquire се среща с предприемача и трейнър по "Когнитивни умения и лична ефективност" Андрей Илиев, който учи младите хора как да откриват себе си