Андрей Илиев: Важно е да знаеш накъде отиваш

Esquire се среща с предприемача и трейнър по "Когнитивни умения и лична ефективност" Андрей Илиев, който учи младите хора как да откриват себе си

Андрей Илиев: Важно е да знаеш накъде отиваш

Андрей е един от най-усмихнатите и ненатрапчиво активни и амбициозни хора, с които може да те срещне животът. Преследвайки мечтите си той завършва образование в пет университета по света и у нас, живее в три държави освен България, но се връща, воден от личната си идея и мотивация да работи с млади хора, които сега завършват средното си образование и да им помага да открият своя път напред в академичното си и кариерно развитие. С Андрей продължаваме поредицата ни от интервюта с градски хора с независим дух, осъществена с подкрепата на Somersby.

Как реши да се захванеш с помощ за личностно и кариерно развитие на младежи?
Пътят до тук беше дълъг. Или по-точно беше моят си път. Създадохме Leader Academy с идеята, че младежите след 12-и клас изобщо не знаят какво се случва с тях. Има много неща, които ги вълнуват и не могат да обърнат внимание на най-важното – какво наистина искат и в каква посока да се развият.

От опит ли говориш?
Аз самият бях толкова объркан – навремето минах през Техническия университет, после през Софийския, после учих в Гранада. Впоследствие се зачудих дали академичния опит, който натрупах в петте университета, през които минах, не можех да го направя по-умно и ориентирано. Отговорът беше „Да, можеше, но ако имаше формат, който да ми даде възможност да си подредя приоритетите, да се ориентирам и да срещна хора, които да поработят с мен в тази посока.” Така създадохме Talent Factory. Казах си, че аз нямаше как да се възползвам от такова нещо, но поне мога да помогна на младежите, които идват след мен.

Кои хора сте в това начинание?
Аз и двамата ми партньори, които са двама братя. Те се занимават с образование от 12 години. Тяхната мечта е да създадат международен образователен бизнес център в родния им Гоце Делчев. Те изградиха кампуса и той е готов за университет. Сега вече започваме с дейността. Работим от 4 години, като форматът се фокусира върху търсенето на силните страни на младежите. На т.нар. обратна връзка.

Какво означава това?
Това означава няколко неща. Има четири типа обратни връзки и ние ги запознаваме с тях. Първият тип е на база твоето обкръжение. Използваме един инструмент, който се казва „социално огледало” и идеята му е чрез него да разберат малко повече за себе си през очите на другите. Има съвсем елементарен въпросник, който участниците разпространяват сред хора от тяхното обкръжение, които имат различна роля – приятели, роднини, учители и колеги, за да се получи представителна извадка. Въпросникът се попълва анонимно, тоест младежите не знаят кой как е отговорил, а научават мнението на хората около тях за тях. Ползата е, че ако има нещо, което се повтаря, могат да му обърнат внимание.
Вторият тип обратна връзка се получава по време на едноседмичните лагери, които правим в Пирин. Работим с всеки един от младежите индивидуално, като провеждаме уъркшопи с фокус личностно, академично и кариерно развитие и развиване на ключови компетентности, които отсъстват от учебната програма в училище, а са много важни. Така и ние им даваме обратна връзка. Развиваме няколко компетентности – как да учат и да помнят; оценяването, тъй като оценките в училище не работят, понеже те създават изкуствено състезание между младежите. Третата компетентност е свързана с финансовата грамотност. Комуникацията е друг фактор, на който обръщаме внимание. Младежите не умеят да комуникират помежду си. И една от причините за това е именно, че са научени да се възприемат като конкуренция и не споделят знанията си. Следващата ключова компетентност е свързана със спорта и здравословното хранене. На всяко едно от събитията ни има хора, които отговарят за това. Друг акцент е академичното и кариерно развиване на база силните ти страни – да видиш какво съществува като специалности и професии. В момента, в който се съберем за една седмица в планината и има отделен човек, който ти обръща специално внимание по тези компетентности, когато останеш сам със себе си и можеш да анализираш, вадиш изводи за себе си и си изграждаш визия за бъдещето.

Накратко, помагате на младежите да намерят своята посока?
Тези ключови компетентности с фокус кой съм аз, кои са ценностите ми, каква ми е визията и в какво съм добър, ти дават посока за някакво време напред. Големият проблем пред юношите, завършващи училище е, че не знаят в каква посока да поемат. И не е задължително след 12 клас да започнеш да учиш веднага. Или изобщо да кандидатстваш в университет. Важно е да разбереш как искаш да се развиваш.

аndrey2
Фотография Яне Голев за Esquire България

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Какво научих: Сам Джоунс от "Флаш Гордън"

Малко преди Aniventure Comic Con, който ще отвори врати на 14 и 15 септември в Inter Expo Center в София, българският Esquire се срещна със Сам Джоунс, познат ти с главната роля в кичозната научнофантастична класика "Флаш Гордън". Ето какво научихме от 64-годишния актьор за славата, жените, извънземните и живота след "Флаш"

Правилата на живота на Христо Блажев

Христо Блажев е читател, блогър и заместник-главен редактор в издателство „Сиела". Блажев е човек с широк поглед, а разговорът с него винаги тече леко и е приятно подсолен със солидна доза хумор