Kaкво научих: Ивайло "Нойзи" Цветков

Интервю Борислав Банев

15 юли 2019

Знам всичко за всичко, но винаги забравям, че портретите на Гоя, благодарение на които той получава висока служба в испанския двор, са по-добри от тези на Ван Дайк. Майсторството, с което той рисува блясъка там, прилича на Тициан. Гоя е велик художник – и в чертите на своите модели той е безпощаден. С цялата им алчност, суетност и грозота, и духовна пустота.

Никога не ми е пукало за нищо. Аз съм „роден" сякаш с мантрата „ама да не ме занимават". Но след 2008-а започна да ми пука – заради дъщеря ми Анна. И имам практическа задача, различна от философската – това момиче да живее добре.

Доста се изненадах, когато осъзнах, че при изучаването на даден философ „правилното" отношение не се заключава нито в преклонението, нито в презрението, а в нещо като хипотетично съгласие, докато се разбере какво значи да се повярва в неговата теория; и едва тогава идва критичното отношение, което би трябвало да напомня, доколкото е възможно, за нагласата на ума на човек, който се е отказал от възгледите, които досега е поддържал. Оттогава, най-общо, следвам Спиноза – нашата задача не е да се възмущаваме или възхищаваме, а да разбираме света. Хладноумно.

Всеки може да стане още по-тъп. Да приветстваме единствено хората, които робуват на идеята да се самонадмогват, да се самокачат на следващия социокултурен етаж.

Най-щастливият миг в живота ми беше, когато се роди Анна Цветкова, 25 ноември 2008, сутринта. Детето ми, душата ми, моето евентуално „продължение" и „надмогване". God bless her.

Тотално съм обсебен от Пинк Флойд. А, и от Парменид от Елеа – той изнамира вид форма на метафизическа аргументация, която в един или друг вид срещаме у всички следващи метафизици, до Хегел включително.

Крада мъдрост от десетките гиганти, на чиито рамене съм стъпил. Веднага давам пример с Антистен (което не е име на лекарство) – първият киник и истински ляв либерал. (Смее се.) Но впоследствие минах през картезианството, после се върнах през Конфуций и „приключих" някъде при Хюм и Лок.

Страхувам се, че не се страхувам от нищо. В сърцето ми е Казандзакис и онова от „Христос отново разпнат" – „не се страхувам от нищо, аз съм свободен". Тук е добре да припомним и Ботев – „знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество".

Най-важното в любовта е възможността за, хм, битийното обещание, че винаги ще има и следваща, ако сегашната се провали. Любовта, без съмнение, е априори мимолетна. Русо е прав, че личната корист е по-силна от любовта. Ерго, любовта често е жертва на частни воли и самозаблуда, т.е. в повечето случаи хората само ПРЕДПОЛАГАТ, че се обичат. Обикновено говори техният „свръх Аз" (по Фройд), т.е. опитът, а не техният "id”, където къкрят инстинктите. Разбира се, съществува и истинска любов, в която една жена те боли в цялото тяло и душа, но не се среща често.

Най-добрият съвет, който получих е... "Grow up, for fuck's sake”.

Най-тежкото на живота след 40 е, че не знам. Ще узная, когато ги стигна, Godspeed. (Смее се.)

Смисълът на живота е в самото търсене на смисъла на живота.

Истината е, че всичко в крайна сметка се свежда до въпроса за властта. И това е по-важният въпрос, сравнен с въпроса за културата. Т.е. въпросът за хляба у нас винаги ще предшества въпроса за свободата. За нещастие. И тъкмо заради това никога няма да има излаз от мафията. Все повече ще заприличваме на Азербайджан, а не на Словения. So let’s drink ourselves to death. (Смее се пак.)

Нойзи е на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov и в OffNews

Kaкво научих: Ивайло "Нойзи" Цветков
Фотография Яне Голев за Esquire България

 

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Правилата на живота на Христо Блажев

Христо Блажев е читател, блогър и заместник-главен редактор в издателство „Сиела". Блажев е човек с широк поглед, а разговорът с него винаги тече леко и е приятно подсолен със солидна доза хумор

Правилата на живота на Дидо Пешев

Esquire се среща с художника и дизайнер Дидо Пешев, за да си поговори за метъл, Зеления човек и бъдещето на Bare Hands Society