Правилата на живота на Дидо Пешев

Esquire се среща с художника и дизайнер Дидо Пешев, за да си поговори за метъл, Зеления човек и бъдещето на Bare Hands Society

Правилата на живота на Дидо Пешев

Преди година и половина те срещнахме с Дидо Пешев и неговото студио, магазин и изобщо колектив Bare Hands Society, където освен готини градски дрехи с дизайн и ситопечат, дело на Дидо, можеш да се сдобиеш с оригинални постери, които той е правил за големи имена в рок и метъла като Gojira, Melvins, Mastodon и Marilyn Manson. Сега, навръх рождения ден на Bare Hands Society и след още серия любопитни проекти, отново си говорим с Дидо за пътя до момента и предстоящите му дейности. С Дидо завършваме поредицата ни от интервюта с градски хора с независим дух, осъществена с подкрепата на Somersby.

Как се промениха нещата за Bare Hands Society за тази година и половина от последното ни интервю?
Наблегнах повече на илюстрациите. Рисувам и повече, и по-често, това ми е фокусът в момента. Основно с групи - лимитирани ръчно печатани постери.

Прави впечатление, че работиш отново с банди, за които си рисувал и преди. Ето както е последният ти постер на Gojira. Те ли те потърсиха или ти им пишеш?
Тур мениджърът им ми писа. Искаха да имат постер за трите английски дати, а понеже харесваха предните неща, пожелаха пак да работят с мен.

Как избра визията?
Текстовете им са много свързани с природата и екологията, като посоката беше тази. Понеже пък плакатът беше за Англия, а в митологията на Острова често се среща Зеленият човек – The Green Man – и като природен символ, и като символ за здраве. Той е едно лице, като израснало от дърво – малко като ентите в книгите на Толкин. Често можеш да го видиш по фасадите на сградите в Англия и то от много време. Символизира новото начало, прераждането, но е и фолклорен образ.

А как се появиха всички тези детайли?
Докато записвахме новия албум с Last Hope в Комо, Италия, обикалях през деня и снимах растения, които използвах за референция и тези неща се появиха и на визията за плаката.

goj

Феновете как приеха постера?
Разпродаде се още на втората дата (смее се). Но там има сцена за това нещо. Това се забелязва още с влизането в залата - виждаш както деца, така и 60-годишни фенове на групата. На изложбата на Black Sabbath в Бирмингам снимах много възрастна двойка, над 70-годишни хора, явно фенове на Black Sabbath.

dido
Фотография Яне Голев за Esquire България

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Kaкво научих: Ивайло "Нойзи" Цветков

Интервю Борислав Банев

Какво научих: Христо Мутафчиев

Текст Борислав Банев