Мъжът, който падна на земята

Само за едно десетилетие от красавец в сапунен сериал Крис Хемсуърт се превърна в истинска холивудска знаменитост. Като част от холивудския елит, предположихме, че ще е доста откъснат от света на обикновения човек. От разговора с него обаче се оказва, че мъжът, изиграл бога на гръмотевиците Тор, е здраво стъпил на земята

22 август 2019

Парейдолия*

Места, на които е забелязан Крис Хемсуърт

31 май 2018, Куинсланд, Австралия

Хемсуърт е в компанията на Мат Деймън, съпругата му и неколцина приятели.

3 март 2017, Байрън Бей, Австралия

Хемсуърт отива непоканен на сватба. От появата му там има само една негова снимка.

11 август 2015, Уеймът, Бостън, Ню Йорк

Хемсуърт е засечен извън снимачната площадка с бейзболна шапка на Boston Red Sox. Този ден той е и рожденик.

22 юни 2015, Валета, Малта

Хемсуърт е забелязан със съпругата си Елза Патаки. Очевидец твърди, че Хемсуърт и Майкъл Фасбендър са едно и също лице.

31 октомври 2014, Ню Хейвън, щата Кънектикът

В полицейски доклад се казва, че „е било осуетено отвличането на съседско дете – мъж, преоблечен като супергероя Тор от поредицата Marvel, спира нападателя”. Очевидци твърдят, че този мъж е Хемсуърт.

4 септември 2014, Улан Батор, Монголия

Мичидма Евра вижда Хемсуърт в чиния с масло от як.

15 април 2011, Измир, Турция

Айберк Догулу се буди една сутрин и забелязва, че коремните плочки на Хемсуърт са се материализирали на мястото на неговия объл търбух. Местната преса гръмва, а пред къщата на Догулу се тълпят фенове, които искат да докоснат стегнатия му корем. През следващите три часа Догулу изцежда до последно мимолетната си слава, преди коремните плочки на Хемсуърт да изчезнат така бързо, както са се появили.

26 декември 2010, Сумба, Индонезия

Хемсуърт се жени за Елза Патаки след шестмесечна връзка с нея.

Крис Хемсуърт е дори по-внушителен на живо. Висок е колкото вековен дъб и изглежда още по-масивен заради широките почти колкото футболно игрище рамене и бицепсите, които се свиват и отпускат под белите ръкави на ризата му подобно на стоманени въжета, които крепят мост. Почти потрепервам, когато понечва да стисне ръката ми, и съм искрено учуден, че дясното ми рамо си остава на мястото след такова мощно здрависване.

На лицето му се появява онази характерна усмивка. Чел съм за нея. Виждал съм я във филмите му. Тази усмивка придава мекота на иначе изсеченото му лице. Предполагам, че е наясно с бронебойната харизма, която притежава.

Хемсуърт се надсмива над собствената си безупречна външност в един скеч за Saturday Night Live. В тази пародия на реклама на American Express той се жалва как внушителната му физика и мачо излъчване са спъвали кариерата му в Холивуд.

Но именно външността му твърдо го класира в списъка с холивудски архетипи – Джеймс Дийн беше лошото момче, Джони Деп е особнякът, Сет Роугън – тъповатият напушеняк. А Крис Хемсуърт е създаденият в тайна лаборатория супергерой от ново поколение.

Следвайки примера на по-големия си брат Люк, станал популярен покрай ролята си в телевизионната поредица „Съседи”, Хемсуърт започва да ходи от прослушване на прослушване. Снима се в реклами, появява се в различни сериали, а през 2004 г. става част от постоянния каст на "Home and Away" – поредната сапунка, на която след три години ще обърне мощен гръб с известно отвращение.

Подобно на много други актьори с разтапящ поглед и сърце, преливащо от надежда и оптимизъм за едно по-добро бъдеще, и Хемсуърт се мести в Лос Анджелис през 2007 г., за да се пробва да пробие в индустрията. Промяната е трудна – в Австралия той е познато лице, но в метрополиса на изкуствения блясък е просто един от многото прохождащи актьори, които се пробват отчаяно да привлекат вниманието на някой агент. Късметът обаче му се усмихва още с гастрола му като бащата на Джеймс Т. Кърк в пълнометражния „Стар Трек” от 2009-а и след като записва в автобиографията си още три филмови роли, го избират да играе гръмовержецът Тор през 2011 г. Ролята на Тор му спечели световна слава и отвори с шут пред него множество доскоро затворени врати. Едва на 28-годишна възраст Хемсуърт е вече сред топзнаменитостите на Холивуд. Трупа мускулна маса, за да се впише в образа на скандинавското божество, и се научава да се бие с хъса и усърдието на природните сили, които покровителства. Заради талантливата игра на Хемсуърт Богът на бурите и гръмотевиците придоби човешко лице.

Едва ли продуцентите можеха да направят по-добър избор за тази роля.

„Но всъщност искам да ме помнят не заради божеството, а заради човешкото същество, какъвто винаги съм бил – казва ми Хемсуърт. – Състрадателно и с чувство за хумор. Човек, който се е наслаждавал на живота и е извличал максимума от него, без да се взема твърде насериозно. Който е впрягал сили и е помагал на семейството и приятелите си винаги когато са имали нужда от това.”

Славата, бракът, първото му дете – всичко това му се случва, преди да навърши 30. Когато извадиш такъв зверски късмет, да не се главозамаеш е не просто препоръчително, а направо жизненоважно. Актьорите, и особено тези, които стават известни още в детска възраст, често попадат в капана на популярността. Холивуд е безпощадна машина – тигър, на който не бива да обръщаш гръб.

„Tова, което ми помогна [за да не се главозамая], – казва Хемсуърт – беше, че [”Home and Away”] се излъчваше по телевизията пет дни в седмицата. Тогава усетих какво е да си известен и колко откачено нещо е славата – естествено, не в същите мащаби като в Холивуд но поне ми стана ясно как ми влияе.”

„Научих се да разпознавам заложените капани и когато популярността ме застигна за втори път, бях подготвен. Знам колко крехка е тази слава, колко фалшиво е всичко. И тя не е гаранция, не е признак за категоричен напредък в актьорската професия.”

За него всичко е доста сюрреално. Все едно е извънземен, попаднал на още по-извънземно място. От една страна, разбира, че това е съвсем в реда на нещата, но на моменти се чувства неподготвен. За добро или за лошо вече е част от холивудския кръг на онези, които населяват различна от нашата плоскост.


 

Мъжът, който падна на земята

* Парейдолия (от гръцки: para – лъжлив, и eidos – изображение, форма) – психологичен феномен, при който човешкият мозък успява да „види" образ в привидно хаотична среда като петна от кафе, облаци в небето.

ОЩЕ ОТ Наука

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Лошо копеле

Той е муза за Спайк и Куентин. Eдновременно герой от комиксовата вселена Marvel, джедай и модна икона. Това, че знаеш колко добре борави с една четирибуквена английска думичка и че е все така добър в онова, което прави – 120 филма за 40 години, може да решиш, че знаеш всичко важно за Самюъл Джаксън.

Прекрасен нов свят

Допреди десет години родителите не са си и мечтали децата им да искат да станат автомобилни инженери, които създават автономни, безпилотни автомобили. Но автомобилите без водачи вече са реалност и тази професия вече окончателно е излязла от сферата на научната фантастика