Гаранция за успех

Трима мениджъри и техните хобита

Ивайло Александров 24 февруари 2020

Всяка голяма компания разчита на служителите си, за да върви напред и да постига поставените цели. Какво обаче мотивира всеки от работещите там и как те съчетават професионалните си ангажименти със своя личен живот и интереси? За да си отговори на този важен въпрос Esquire се срещна с трима мениджъри от екипа на Филип Морис България.

Това, което обединява Михалис Василио (Национален мениджър продажби), Герасим Лукаров - Геро (Ръководител Търговски екип IQOS) и Радослав Радославов - Руди (Регионален търговски мениджър) е страстта в работата им, желанието им да се развиват като професионалисти, подкрепяйки и хората около себе си, но и динамичните им хобита извън професионалните им занимания. Михалис е запален по билярда и супербайк състезания, Герасим също си пада по високите скорости на спортни автомобили на писта, а колегата им Руди е част от музикалния фънки проект Руди, Дули, Муден и Кукушев. Любопитно е, че служебните им задължения не само не пречат на заниманията им, а напротив, дори ги съчетават успешно, като Михалис участва в отбора по билярд на Филип Морис България, а музикалната група на Руди е създадена именно с колега от компанията.

Гаранция за успех
Михалис Василио

Срещата с тях тримата е вдъхновяваща, когато видиш енергичността им и готовността да преодоляват предизвикателствата. И тримата са мотивирани професионалисти, но и хора, готови да се заемат със следващата задача още от началото на деня. Михалис споделя, че се събужда с идеята, че настъпващият ден му дава „1440 минути от предстоящи възможности. Възможности за самоусъвършенстване, трупане на опит и познание.1440 минути, в които мога да направя своя и вероятно и на други хора живот по-добър.” След задължителния преглед на информационния поток, следва поредният динамичен ден в офисите на компанията. Това, което и тримата, независимо един от друг подчертават е, че „няма такова нещо като типичен ден във Филип Морис.” А Геро допълва: „Всеки ден е различен от предишния. Много динамика и срещи с различни партньори, колеги и най-вече с потребители, защото те са в основата на всичко, което правим.” Именно работата за потребителите е основният мотиватор за него. „Компанията преминава през най-голямата трансформация в 170-годишната си история с разработването и предлагането на иновативни бездимни продукти с намален риск”, споделя той и продължава: „Да бъдеш част от голямата промяна и да спомагаш за изграждането на бъдеще без дим е нещо толкова голямо, което ни прави изцяло отдадени на тази мисия.” Същото казва и Михалис за личната си мотивация. Руди добавя, че „Тежката и строга йерархична структура не съществува вече при нас, което позволява на всеки свободно да комуникира с всеки, директно и открито, да представя и защитава идеите си. Компанията вече оперира по-скоро като старт-ъп, отколкото като огромна корпорация, с фокус към качествено клиентско обслужване, задоволяване на нуждите на потребителите и подобряване на продуктите и услугите на база на получената обратна връзка.”

Герасим Лукаров - Геро
Герасим Лукаров - Геро

Търсенето на баланс между личните интереси и професионалното развитие е въпрос на приоритети според момента, както прозорливо подчертава Михалис. „Опитът за постоянен баланс между тези два аспекта е клопка, която може да доведе до посредственост. В повечето случаи рецептата е балансът да се отнася приоритетно в различни случаи към личния или професионалния живот, когато както е необходимо.” Герасим твърди, че вярва в баланса на щастието, не в този на работа и личен живот и това му помага да живее пълноценно, без да чувства напрежение. „Понякога личният и професионалният живот се преплитат, но за мен това не е натоварващо”, казва Руди. „Тъй като съм вече близо 12 години в компанията, определено мога да кажа, че работата е огромна част от живота ми.” До голяма степен липсата на напрежение идва и от факта, че повечето колеги в компанията, които работят заедно, са и приятели.

И тримата поддържат личните си хобита със страст, която влагат и в работата си. Използват емоциите и практическата полза от заниманията си и в бизнес отношение. Михалис споделя, че „билярдът повишава контрола, а супербайкът увеличава усещането за свобода. Билярдът помага да балансираш емоциите си, да се контролираш, да бъдеш креативен и да прилагаш различни стратегии. Карането на супербайк ти дава абсолютното усещане за свобода. Скоростта и ускоряването са истинско бягство от рутината, там сам задаваш правилата. Разбира се, винаги в обезопасена среда и с уважение към останалите шофьори и към мен самия.” Геро намира пресечни точки на бизнеса и автомобилните състезания. „Продажбите са като автомобилно състезание – необходима е добра стратегия, постоянство, правилна и бърза преценка. Всяко колебание може да ти коства позиция или цялото състезание.” Руди пък не крие, че заимства много елементи от креативността в създаването на музика и представянето пред хора и ги прилага в работата и комуникацията в компанията.

Руди
Радослав Радославов - Руди

Всеки от тримата има своите моменти на личен триумф. За Михалис е „когато стигнах буквално до върха на Гърция. С двамата ми най-близки приятели преди няколко години се качихме до връх Олимп без никакъв предварителен опит. Беше несравнимо усещане за свобода, удовлетворение и лична слава.” За Руди е участието в кампании с Moto GP и Formula 1, на които Филип Морис партнира. „Трудно може да се опише тръпката да бъдеш в пит-стопа по време на Формула 1”, казва той. Както и в случаите, когато е на сцена пред няколко хиляди души – „това са емоционални моменти, които няма как да се забравят.” Геро си спомня с вълнение за края на стажантската си програма във Филип Морис, когато за отлично представяне като награда получава възможността да посети на живо във Валенсия Moto GP от VIP ложата на Ducati. „Посещението съвпадаше с рождения ми ден. Когато отидохме на пистата получих най-великия подарък – качих се за обиколка с тестовия пилот на една от най-бързите машини на две гуми в света.” А тримата единодушно вярват, че в професионален план най-значимият момент е пускането на пазара на революционните устройства за нагряване на тютюн в България, тъй като с това започва голямата промяна към изграждане на бъдеще без дим.

Philip Morris

За финал ги питаме за личното мото на всеки от тях. Михалис твърди, че не вярва в късмета, а в действието. „Няма такова нещо като късмет. Късметът не е нищо друго освен използване на възможностите. Късметът е следствие от събирането на възможностите с действия.” Руди е съвсем директен: „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще. Не се ядосвай за нещо, на което не можеш да повлияеш.” Герасим следва следния принцип: „Не поставяй граници пред себе си и следвай цели, не мечти.”

Фотография Яне Голев

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Светът според Уди

Човек на Esquire си поговори с Уди Харелсън за "Зомбиленд 2", двамата катериха високи стени, бягаха от прелитащи коли и изпушиха много трева

Светът според Уди

Човек на Esquire си поговори с Уди Харелсън за "Зомбиленд 2", двамата катериха високи стени, бягаха от прелитащи коли и изпушиха много трева