Koй е истинският Джейсън Момоа?

Заклет фен на бирите Guiness, колекционер на мотори, странстващ бизнес-предприемач – Джейсън Момоа гребе с пълни шепи от новопридобитата си интернационална слава. Че кой на негово място не би постъпил по абсолютно същия начин?

21 февруари 2020

Джейсън Момоа не е откраднал кучето. Всички трябва да са наясно с това. Просто го е взел за малко. Да, вчера той си е тръгнал от снимачната площадка на своето шоу See, което може да се гледа в приложението Apple TV+, с малката, пръскаща наоколо лиги немска овчарка, член на шумна глутница кучета, също част от шоуто, и да, закарал я е в апартамента си в хотел във Ванкувър, където я е гушкал 8 часа, след което, разбира се, я е преименувал на Рама, на името на покойното куче на съпругата му Лиса Боне, но всичко това е просто временно.

Освен ако жена му не му позволи да задържи кутрето. (Очевидно това с носталгичната смяна на имената не е случайност.) Боне, с която Момоа е заедно вече четиринадесет години и с която сключва официално брак през 2017 година, контролира нещата вкъщи. Думата й е закон. Ето защо, докато седим под сянката на чадъра на терасата в стаята му в L`Hermitage през един слънчев ден на вече отминалия август и пием халби леденостудена бира Guiness, той ми казва, че онази част от техния дом в Топанга, Калифорния (ранчо, разгърнато на площ от 20 декара), която е запазена територия на Боне и където тя практикува йога, е приятната част, докато неговата хм... мъжка бърлога (да, той често използва този израз „мъжка бърлога", както когато споменава, че „Том Уейтс и Нийл Йънг биха били гостите мечта в моята бърлога") е ...по-малко приятна. „Мястото на богините е там горе – казва той, повдигайки ръката си високо над главата. После я сваля до земята: – Боклуците са тук долу." Сега трябва да подходи много внимателно към ситуацията. Вече имат две кучета в дома им (и двете са наполовина маламути, наполовина вълчаци), както и две деца под 13 години и едно магаре, което той е подарил на Боне. Немалка менажерия, която изисква грижи. И въпреки че Момоа се опитва да прекарва възможно най-много време вкъщи (старае се да не напуска града за повече от месец, ама наистина се старае), графикът му е зает със снимки за следващите три години. Добре знае, че не той ще храни, реши и почиства след поредното пале. Затова трябва да е адски убедителен. Вече е запознал Рама с децата (Лола на 12 години и Улф на 10) по Face Time още рано тази сутрин. Разбира се, те са луднали по кучето (важен шахматистки ход в процеса на осиновяване), но последната дума няма да е тяхната. „Всичко зависи от мама", казва Момоа с детски глас и нежно поглежда в големите влажни очи на Рама. „Мама е шефът – всички знаем това."

Рама се прозява и провисва език встрани – смахнат, глуповат жест, който показва, че не е съвсем наясно какъв e залогът в тази ситуация. Ще ми се да му подскажа, че ако изиграе картите си правилно, ще стане кучето на Аквамен. Че не трябва да прецаква нещата. И точно в този момент Рама отива до края на терасата, кляка до една саксия и започва дълго драматично изхождане.

На лицето на Момоа се появява весела усмивка и той избухва в аплодисменти. Ръкопляскането му е като гръмотевична буря. Този зрял мъж на четиридесет години, който е баща и главен герой в голям развлекателен франчайз, искрено и възторжено се забавлява от фекалния театър на Рама. „Не съм стара душа – казва той. – Аз съм едно малко кутре." После вниманието му отново се насочва към кучето. „Браво, приятелче! – скандира гордо той. – Добро момче! И тази немедленна миризма. Това интервю мирише на лайна!"

Момоа отпива победоносно от халбата си. Много е взискателен към бирата: трябва да е Guiness, да е свежа и да е леденостудена. Предпочита я наливна или „направо от майчината гръд", както се изразява той, но ако няма такава, вторият му избор е бира в кутия. Облечен е в размъкната тениска с щампа на хавайския вулкан Мауна Кеа, носи мръснорозови джапанки, вързал е назад изгорялата от слънцето си грива с виолетов ластик и е сложил сърфистки шорти в черно-сиво райе – модел, който сам е измислил за новия си лейбъл, Aloha J. Името на сърфисткия му моден бранд (който ще пусне съвсем скоро, кълне се той) е заимствано от начина, по който се подписва в Instagram, където има 13,4 милиона последователи; през месец май е регистрирал фразата като търговска марка.

Koй е истинският Джейсън Момоа?

Не ме бива много в интервютата – казвам неща, които не трябва да казвам.

Момоа, който публикува под името @prideofgypsies, което е и наименованието на филмовия колектив, който основава заедно с няколко свои приятели през 2010 г., е запален, дори почти вманиачен привърженик на историите в Instagram. Той не спира да си прави видеа, независимо дали се катери на стената вкъщи, чете сценарий или просто бие главички на камерата. Лицето му (изгоряло от слънцето и брадясало, със скули като остриета на брадви и с пъстри зелени очи като на американски скакалец) изглежда страшно на голям екран, но някак омеква пред камерата на телефона. Белегът, който минава през лявата му вежда и който е получил след удар с чаша по време на сбиване в холивудски бар през 2008 г., не е като трофей от битка с мечка гризли, а по-скоро като очарователен придатък. Момоа използва социалните медии не защото иска да подсили репутацията си на актьор, а точно обратното – иска да я „подкопае" с финес; той не е страховитият крал на дотраките от „Игра на тронове", който с голи ръце откъсва човешки език. Той е просто мъж, който обича да се къпе във вана пълна с пяна, да гуляе с приятели и да гушка непознати кучета. Единственото нещо, която Момоа не би споделил в мрежата, е за живота му с Боне. „За нея личният живот е много, много, много важен – казва той. – Аз съм точно обратното, от тези, които ще ти кажат: Заповядай, влизай направо!"

В деня преди срещата ни Момоа кани последователите си да го навестят в един повреден асансьор, заседнал между петия и шестия етаж на хотел L’Hermitage, където прекарва два часа в компанията на Рама и на няколко приятели преди пристигането на пожарникарите. Момоа излъчи на живо цялата ситуация, отразявайки градиращата й абсурдност – един 193-сантиметров мъж, тежащ 110 килограма, затворен със своето тромаво куче в кутия с размери два на два метра. По някое време той реши да влезе в ролята на екшън герой, откъртвайки панелите на тавана, само за да разбере, че над него има втори таван. Накрая пожарникарите спуснаха стълба до асансьора през шахтата и Момоа се изкачи по нея, държейки Рама в огромните си ръце. Ето така правят истинските приятели!

След като му казвам, че сега наистина трябва да задържи Рама, защото двамата са минали през същинско изпитание, той ми кима дяволито. Вече е инструктирал дресьора на кучето, Тони Никъл, да научи Рама на някои трикове, които са характерни за Момоа. Когато Рама чуе думата „папараци", започва да ръмжи. Щом чуе думата „шака" (хавайски сърфистки поздрав, който означава нещо като „отпусни се"), Рама подава лапа. Искаш Рама да наостри уши и да те погледне все едно си Бог? Просто кажи „Guiness". Рама все още работи над този трик.

jmomoa2

Момоа е във Ванкувър, за да завърши снимките на сериала See, създаден от Стивън Найт, сценариста на „Източни обещания", и режисиран от Франсис Лорънс, човека зад поредицата „Игрите на глада". Антиутопичната драма за един бъдещ свят, в който всички са слепи, е сред първите сериали за новата платформа на Apple, Apple TV+. Компанията залага много на Момоа, като го избира за главната роля. Въпреки че вече има сериозен успех със супергеройски франчайз („Аквамен" е най-касовият филм, разказващ историята на само един DC герой), See е първото съприкосновение на Момоа с телевизионните сериали. Говори се, че Apple без колебание са инвестирали над $15 милиона долара само за пилотния епизод. „Това е най-скъпата пилотка, заснемана някога", казва той почти шепнешком и по лицето му се разлива доволна усмивка. Не е съвсем сигурно дали е така, но е сигурно, че той се гордее с проекта.

Изведнъж го осеня мисълта, че вероятно не бива да споделя подобно нещо. Apple обича да държи такива неща в тайна. „Нека бъдем честни: хората се изпускат – въздъхва той. – Аз съм от тези, които ще чуеш да казват ‘не искам да знам, защото не мога да пазя тайна’. Затова и не ме бива много в интервютата – казвам неща, които не трябва да казвам." Шегува се, че не може да пази дори тайните на децата си и затова те вече не идват при него да споделят белите си. „Ще кажа на мама – казва той смеейки се. – Няма да ми се карат заради твоите глупости." И все пак успява да остане в разговора, без да издаде нищо съществено от кухнята на See.

Когато посетих снимачната площадка на шоуто сутринта преди срещата ми с Момоа (докато той се сприятеляваше с Рама в хотела, както се разбра от Instagram), осъзнах защо Apple държат толкова много продукцията да остане в тайна. Компанията е вложила колосални средства и усилия в този проект. Прекосих една изоставена психиатрична клиника, превърната в порутено училище, и видях огромен басейн, който беше изпразнен и хитро преобразен в развалина с пръснати наоколо счупени плочки и отломки. Гледката беше толкова въздействаща, че усетих как крайниците ми се смръзват. Друга стая беше преобразена в подобна на пещера тъмна библиотека, пълна с прашни книги, които благодарение на сценографите изглеждаха все едно са на стотици години.

В света на See смъртоносна болест е заличила по-голямата част от човечеството преди векове. Земята е започнала да се възстановява; растителността е избуяла, зелена и дива, извиваща се около основите на старите сгради. Малкото останали хора в този цъфтящ рай са слепи. Те живеят в малки кланове и си комуникират чрез звук и допир. Момоа играе Баба Вос, патриарх на местно племе, обитаващо самотен планински връх. Облечен е в животински кожи и носи със себе си една тояга и самурайски меч, изработен от стомана, метал, който хората на бъдещето наричат „Божа кост". Когато бременна жена се озовава в неговото село и ражда две деца, които по чудо могат да виждат, Баба Вос ги взима под крилото си и повежда хората си на преселение отвъд равнините.

За първи път виждаме Момоа в такава роля – на внимателен съпруг и баща, но и на незрящ, когото той изиграва изключително правдоподобно и с дълбоко уважение към хората с подобно увреждане. Работи с консултант, Джоуи Стирчей, който също е незрящ (и изглежда като мини Момоа, както започват да го наричат на снимачната площадка), за да е сигурен, че подхожда достатъчно уважително към хората с увредено зрение, но и че всяко негово движение е достоверно. Слепите хора рядко са правдоподобно представени на екран, смята Стирчей. „Често ги дават как отиват към някого и започват да опипват лицето му – казва той. – Това е нещо изключително лично. Много рядко го правим, ако въобще се случва."

jmomoa3

Том Уейтс и Нийл Йънг биха били идеалните гости в моята мъжка бърлога.

Момоа носил маска за сън няколко седмици, за да усети какво е да си сляп действително. „Наистина е изумително как всичко друго в тялото ти се пробужда", казва той, докато още е с превръзката. „Очите много заблуждават. Ако изключиш всички сетива без допира, мириса и слуха, ще можеш да се ориентираш с помощта на ехото." Момоа е този, заради когото в шоуто всъщност има и ехолокация; той предлага героят му да се придвижва, като разплисква водата и се вслушва в течението.

Момоа ме кани на партито по случай приключването на снимките на See в Parlour – лъскава пицария в близост до снимачната площадка. Наел е задната стая за екипа и ми казва, че съм добре дошъл до го гледам как се „появява" на събитието. Слизаме надолу с асансьора (слава богу, той вече е поправен) и се качваме в един джип заедно с няколко негови приятели. Преоблякъл се е в джинси и тишърт с надпис Harley Davidson Museum. Все още носи розово-виолетовия ластик в косата си; казва ми, че това е същият, който е занесъл на хората на Karl Lagerfeld и Fendi, за да им послужи за вдъхновение за костюма, с който е бил облечен на миналогодишните награди „Оскар".

По време на десетминутния път с кола до индустриалния, преобразен в буржоазен, квартал Yaletown с изглед към речния бряг той се вживява в ролята на разговорлив туристически гид. Това не е първият път, в който Моноа снима във Ванкувър, въпреки че по време на първото си пребиваване тук е отседнал във вътрешността на града и преживяването му е било съвсем различно. Бил е на двадесет и седем години и е обитавал вехто студио на една задна улица. Тогава е имал постоянна роля в сериала „Старгейт Атлантис" – творение на Sci Fi Channel, в който един военен екип изследва галактиката. Появява се в седемдесет и осем епизода. Работата не му е била присърце, признава той, но е била постоянна и му е послужила като филмова школовка. „Там се научих да снимам, да пиша, как да правя всичко. Заснехме двадесет и два епизода за девет месеца. От сутрин до вечер. Бяхме като машини".

Разделял времето си между Ванкувър и Лос Анджелис, където живеел с момичето на мечтите си. Това са негови думи и много държи да съм наясно, че когато казва „момичето на мечтите си", има предвид точно това. Лиса Боне е не просто жената, с която той случайно се е запознал една вечер в някакъв джаз клуб в Ел Ей. Тя била „буквално момичето, в което се влюбих, когато бях дете", казва той, изчервявайки се. Когато Момоа се изчервява, розовината бързо се разстила по брадясалото му лице като тропически залез. „Тя не знаеше това. Не й казах, че съм я преследвал, преди да роди нашите деца."

Бил в Канада, казва ми той, докато паркираме пред ресторанта, който по някаква случайност се намира на улицата срещу някогашната му квартира, и за малко щял да изпусне раждането на първото им дете, защото бил заспал. Историята му забавлява всички в колата. „Беше най топлият ден – 20 юли", казва той, сочейки втория етаж на запуснатата сграда, където някога е живял. Водите на Боне изтекли по-рано и той не очаквал, че тя ще го потърси. „Нямаше климатици, затова спях на предния прозорец. Бях пропуснал към седемдесет обаждания. Събудих се и яко се изплаших."

Започва истински да се вживява в историята си, седейки на предната седалка на джипа. „И така, обаждам се в офиса на „Старгейт" и един от най-добрите продуценти там ми казва: „Джейсън, качвай се в шибаната кола и отивай до шибаното летище!". Беше останало едно-единствено свободно място в дъното на самолета... и аз казах на стюардесата: ‘Слушай, жена ми ражда. Моля те, като кацнем, всички да останат седнали, за да мога да напусна пръв самолета’."

momoa9

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Наш човек ли е Ицо Хазарта?

Esquire изпрати свой човек – писателя и музикант Нинко Кирилов, с мисията да се върне с най-откровеното и забавно интервю, което Хазарта е давал до момента. Тоест с интервюто, което можеш да прочетеш по-долу

Светът според Уди

Човек на Esquire си поговори с Уди Харелсън за "Зомбиленд 2", двамата катериха високи стени, бягаха от прелитащи коли и изпушиха много трева