Систър Блис от Faithless за успеха и щастието

Беше велико, когато чухме Faithless по радиото за пръв път

03 май 2018

Беше велико, когато чухме Faithless по радиото за пръв път

Faithless са абсолютни пионери в трип хопа и електрониката. Със сигурност знаеш отлично парчета като "Salva Mea", "Insomnia" и "God Is a DJ". След 6 албума музикантите се разделиха през 2011, за да се съберат отново, но като лайв банда. Наживо ще видим Систър Блис и в София на 19 май, а малко преди диджей партито й в зала "Универсиада" си поговорихме с нея за музиката, пътя и съветите, които сама би си дала.

Koга осъзна, че си успяла като музикант? Не мога да откроя конкретен момент, но може би е когато с Faithless чухме за първи път парчетата си по радиото. Това беше велик момент – да научиш, че за твоята музика има публика.

Систър Блис от Faithless за успеха и щастието

"God Is A DJ“ е знаковото парче на Faithless, на кое друго би препоръчала да обърнем повече внимание? Много съм горда с "Mass Destruction“ – беше рисковано да пуснем парче, което не е подчертано клубно, а по-скоро е протестна песен. Текстът е много хубав и, за съжаление, е актуален и до днес. Когато го свирим на живо, звучи като истински будистки пънк химн. (смее се)

Като диджей вероятно слушаш много нова музика. Кои са артистите, които са те впечатлили най-много напоследък и би ни препоръчала да чуем? Постоянно слушам нова музика, не само защото съм диджей, а и защото имам международно радиошоу  "Sister Bliss in Session“. Гледам да съм наясно с всичко ново, което се случва в света на електронната музика. Бих ви препоръчала една млада норвежка певица Аурора  – в нея има нещо много специално и ми напомня Бьорк като млада. Имах шанса да ремиксирам последния й сингъл "Queendom“.

Кое е най-странното място, на което си свирила с Faithless и като диджей? Полярният кръг беше доста необичайно място. Беше минус 28 градуса и след като се състезавахме с теглени от хъскита шейни по заледената повърхност на едно езеро, трябваше да свирим в едно иглу. Помня как ръката на Макси (Джаз – певецът на Faithless) залепна за стойката на микрофона, защото последната се беше заледила. Като соло артист, помня един клуб в Плимут, където кабинката на диджея беше в едно гигантско златно яйце.

https://www.youtube.com/watch?v=uzgBD2wysuI

Имала ли си #metoo момент в живота си, най-вече в смисъл на сблъсък с проява на мъжки шовинизъм? В началото  на кариерата ми съм попадала на промоутъри, които са изненадани, че съм нелош диджей и композитор. (Смее се.) И до днес една жена диджей трябва да работи двойно по-здраво, за да си извоюва място под слънцето в този бизнес, който все още е доминиран от мъжете.

Ако можеше да дадеш съвет на самата себе си, когато беше на 20, какъв щеше да е той? Здравето е истинското богатство.

Кога се чувстваш истински щастлива? Когато съм с близките си на някой тих плаж с интересна книга в ръка. Малките удоволствия всъщност са най-големите. (cмее се)

Не пропускай Faithless DJ сета на Систър Блис на 19 май в зала „Универсиада“

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Guns n' Roses вадят 49 неиздавани парчета

Супер луксозно издание за 30-годишнината на дебютния албум

И те са хора

Легендарни музиканти и кофти типове