Декриминализация на халюциногенните гъби в Америка?

Инициативи в щатите Колорадо и Орегон се борят за декриминализация и повече изследвания върху „магическите" гъби, а проучванията до момента са обещаващи.

Ивайло Александров 06 февруари 2019

Марихуаната вече е легална в 10 щата в САЩ, а гъбите вероятно ще са следващите, чието производство и продажба държавата ще опита да регулира.

В известен смисъл може да се направи сравнение между движенията за легализация на марихуаната и на гъбите. И двете са абсолютно забранени от федералното правителство, всъщност и двете са категоризирани като наркотици, опасни колкото хероин. И двете носят дамгата на личностния провал и разруха, но научните среди са все по-заинтересувани от качествата им.

Декриминализация на халюциногенните гъби в Америка?

През миналата година учени от университета „Джон Хопкинс" предложиха преместването на псилоцибиновите гъби в друг раздел наркотици, където са лекарствата Ксанакс и Трамадол, които са по-слабо рискови. Според изследванията, тези гъби могат да имат терапевтичен ефект и проучванията върху тях трябва да продължат.

През 2018 г. американската Агенцията за храни и медикаменти (FDA) направи мониторинг на изследване с псилоцибина с цел лекуване на депресия. Заключението на агенцията е, че е възможно гъбите да бъдат използвани за медицински цели. Досегашните експерименти сочат, че е силно вероятно псилоцибиновите гъби да бъдат базова точка, по която да бъдат изградени други методи за справяне със заболявания като депресия и безпокойството.

В щата Колорадо движението за декриминализация на „магическите гъби" е базирано основно в град Денвър, където марихуаната беше декриминализирана през 2005 г. Застъпници на идеята твърдят, че са събрали достатъчно гласове за провеждане на местен референдум за декриминализацията на гъбите през май 2019 г. Ако това се случи, пълнолетните лица в щата ще имат право да притежават и да развъждат псилоцибинови гъби, но няма да имат право да ги продават.

В щата Орегон подобни активистки групи опитват да прокарат намалени наказания за употребата и притежанието на псилоцибин, както и легализацията на гъбите за лица над 21 години, ако употребата е в присъствието на сертифицирано медицинско лице. От своя страна, това ще е първата крачка към облекчаване на режима за изследване на гъбите за медицински цели. Целта на инициативата в Орегон е да събере достатъчно подписи за референдум през 2020 г.

gght

В Калифорния подобна инициатива претърпя неуспех през 2018 г., но през  2005 г. съдът в щата Ню Мексико постанови, че отглеждането на халюциногенни гъби не е незаконно, но продажбата им е.

ОЩЕ ОТ Общество и политика

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кога спираме да слушаме нова музика?

Френската стрийминг компания Deezer с проучване за това на колко години човек спира да търси непознати групи и песни

Да се изключиш от интернет

Русия планира да се „изключи" за денонощие от Световната мрежа