Да се изключиш от интернет

Русия планира да се „изключи" за денонощие от Световната мрежа

Ивайло Александров 11 февруари 2019

Новата Национална програма за дигитална икономика бе прокарана в руския парламент през 2018 година. Част от целите в нея предвиждат руските онлайн потребители и институции да могат да ползват вътрешен интернет, дори в случай страната бъде изолирана от външен враг.

Да се изключиш от интернет

Властите в Кремъл предвиждат до 1 април да осъществят тест, който ще прекъсне онлайн връзката на Русия със света, но местните потребители ще запазят възможността за комуникация помежду си. За целта Кремъл ще иска да провери дали е възможно руските интернет доставчици да осигурят  местна онлайн функционалност за едно денонощие, ако  връзките с външни сървъри бъдат прекъснати.

Освен това, тестът трябва да покаже дали руски интернет доставчици могат  да насочват информация към посочените от властите точки за обмен. Руската държава иска целият поток от информация  да минава през подобни точки за обмен, за да следи за непозволено съдържание. Това поражда съмнения, че Русия иска да създаде система за цензура, подобна на тази в Китай.

ОЩЕ ОТ Интервюта

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Декриминализация на халюциногенните гъби в Америка?

Инициативи в щатите Колорадо и Орегон се борят за декриминализация и повече изследвания върху „магическите" гъби, а проучванията до момента са обещаващи.

Екологичната катастрофа е близо

Ново научно изследване алармира за драстични спадове в популациите на насекоми, което ще предизвика екологичен колапс на планетата