Екологичната катастрофа е близо

Ново научно изследване алармира за драстични спадове в популациите на насекоми, което ще предизвика екологичен колапс на планетата

Ивайло Александров 12 февруари 2019

Изследване на Франсиско Санчез-Байо от Университета в Сидни и Крис Викхус от Китайската академия за агрикултурни науки в Пекин алармира за изключително тревожна тенденция.

Планетата е в началото на шестото масово изчезване на животински видове в историята си, а най-засегнати от всички са насекомите. Тяхното царство включва изключително богат набор от видове, всички от които са важни за правилното функциониране на еко-системите. Световните популации от насекоми обаче се стопяват с драстична бързина, което ще доведе до катастрофа в световен мащаб.

Екологичната катастрофа е близо

Според изследването, повече от 40% от насекомните видове са намелели в броя си, а една трета от тях вече са застрашени от изчезване. Насекомите изчезват осем пъти по-бързо от другите животински видове на планетата, а общият им брой намалява годишно с около 2,5%.

В изследването, публикувано в Biological Conservation, пише, че използването на пестициди в земеделието е основна причина за спада в популациите на насекоми в развитите държави. В развиващите се държави проблемът са  климатичните проблеми, тъй като в тези държави, особено на тропиците, животинските видове имат съвсем слаби адаптивни способности. Онези видове, които могат да се нагодят към променящите се условия, не са достатъчно на брой, за да спасят положението.

ssd

Учените твърдят, че само след няколко десетилетия насекомите няма да могат да изпълняват функциите си, затова човечеството ще трябва да започне да произвежда собствена храна.

vvb

 

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Да се изключиш от интернет

Русия планира да се „изключи" за денонощие от Световната мрежа

Супер Луната изгрява днес

Луната ще изглежда още по-голяма и ярка в полунощ, защото ще е само на 356 761 км. от земята