Супер Луната изгрява днес

Луната ще изглежда още по-голяма и ярка в полунощ, защото ще е само на 356 761 км. от земята

Ивайло Александров 19 февруари 2019

Все по-често има множество неща и хора, които да претендират да са супер, но има нещо, което със сигурност е по-супер от всички тях. Името на Супер Луната говори само за себе си.

Ако се замотаеш до по-късно тази вечер, не забравяй да надзърнеш през прозореца. Тази вечер пълната фаза на Луната ще съвпадне с максималното ѝ приближаване до Земята и спътникът на нашата планета ще бъде по-близо от всякога през тази година.

Супер Луната изгрява днес

В 12:07 Луната ще се приближи до Земята на 356 761 км., заради което ще изглежда по-ярка. Всяка година между 2 и 4 пъти в годината може да бъде видяна такава Снежна луна, а следващата ще е на 20 март, но няма да е толкова голяма.

Снежна Луна, защото, според учените от NASA, някои индианските племена от Северна Америка са наричали второто пълнолуние на зимата с това име. Другото название е било Гладна луна/Луна на глада, защото през зимата за местните хора е било трудно да си набавят храна. Индианците са я наричали още Ледена луна и Буреносна луна.

ОЩЕ ОТ Четива

НАЙ-НОВО ОТ ESQUIRE

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Екологичната катастрофа е близо

Ново научно изследване алармира за драстични спадове в популациите на насекоми, което ще предизвика екологичен колапс на планетата

Ум на учен

14-годишно американско момче обяви, че две години по-рано успешно е създало ядрена реакция. Това може да го направи най-младият човек с такова постижение.